• 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • mleko
  • sporo cynamonu
  • dwie łyżeczki pasty waniliowej
  • garść suszonej żurawiny
  • sól
  • łyżeczka brązowego cukru Dark Muscovado
  • trochę cukru pudru do dekoracji

Kaiserschmarrn – omlet cesarski.

To idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którym nie zawsze udaje się przewrócić omlet w całości na drugą stronę ;-) Co więcej, przygotowując omlet w ten sposób, można (a nawet trzeba) pójść na całość i bezceremonialnie podzielić go na kawałki.

Ten jeden z najbardziej znanych austriackich deserów (który równie dobrze nadaje się na śniadanie) smakuje zdecydowanie lepiej, niż wygląda. Do tradycyjnych składników, jakich zwykle używa się do jego przyrządzenia, dodaję zazwyczaj sporo cynamonu, ekstrakt z wanilii oraz owoce suszonej żurawiny.

PRZEPIS:

1. Oddziel żółtka od białek.

2. Żółtka wymieszaj z mąką i niewielką ilością mleka, tak by powstało dość płynne, gładkie ciasto. Dodaj do niego wanilię lub pastę waniliową, cynamon i żurawinę, a całość wymieszaj.

3. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do ciasta, a całość delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.

4. Smaż omlet na rozgrzanej patelni, aż spód się zrumieni, co nie powinno zająć dużo czasu.

5. Podziel omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróć je na drugą stronę i posyp brązowym cukrem. Nie przejmuj się bałaganem na patelni – kiedy omlet się zetnie, będzie wyglądać ładniej, a cukier się skarmelizuje.

6. Gotowy omlet posyp cukrem pudrem i podawaj z dżemem, owocami, musem jabłkowym, miodem lub czymkolwiek innym, na co tylko masz ochotę.

Smacznego!

Kaiserschmarrn small_032