• 200 g makaronu pici
  • 6-8 kwiatów cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę listków świeżej mięty
  • mielona ostra papryka
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz

Pici z duszonymi kwiatami cukinii, czyli Toskania na talerzu.

Pici to rodzaj makaronu, który wywodzi się z Toskanii i jest dla tego regionu typowym, lokalnym produktem. Wyglądem nieco przypomina spaghetti, ale jest ręcznie rolowany, przez co nitki pici są od spaghetti grubsze, a zarazem krótsze. Poza tym, pici wymaga znacznie dłuższego czasu gotowania i inaczej smakuje – jest bardziej „konkretny”. Kwiaty cukinii w sezonie dostępne są w co drugim toskańskim warzywniaku, choć trzeba przyznać, że nie zawsze urzekają swą urodą… Postanowiłem połączyć obydwa typowo włoskie składniki, tworząc własną impresję na temat toskańskiej kuchni.

1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie.

2. W międzyczasie odetnijcie kwiaty od cukinek. Cukinki posiekajcie i podduście na patelni wraz z rozgniecionym czosnkiem do momentu, aż nieco zmiękną.

3. W tym czasie usuńcie pręciki z kwiatów cukinii i przekrójcie je wzdłuż na pół.

4. W blenderze zmiksujcie cukinie z niewielką ilością wody oraz miętą. Sos doprawcie solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.

5. Przelejcie sos na patelnię, w której dusiliście cukinie, i chwilę go pogotujcie. W razie potrzeby, dodajcie trochę wody z garnka z gotującym się makaronem. Przełóżcie do sosu kwiaty cukinii, przykryjcie pokrywką i podduście 2-3 minuty, aż zmiękną.

6. Sposób podania: kwiaty cukinii są bardzo delikatne, dlatego najlepiej wyłożyć odcedzony makaron na półmisek, a następnie polać go sosem. Można również przełożyć ugotowany makaron na patelnię z sosem i całość wymieszać.

7. Gotowe danie posypcie świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Pici ai fiori di zucchina L_10

Kwiaty-cukinii_05