• 2 małe dynie piżmowe (Butternut)
  • ok. 12 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)
  • 4 jajka
  • trochę parmezanu
  • trochę masła
  • sól
  • pieprz
  • suszona wędzona papryka (pimenton)
  • suszona mięta (opcjonalnie)

Pieczona dynia piżmowa z jajkiem i prosciutto.

Pieczona dynia piżmowa z jajkiem i prosciutto

Zapiekane w piekarniku połówki dyni piżmowej (czyli Butternuta) z pysznymi i aromatycznymi dodatkami.

Uwielbiam zapiekane w ten sposób (czyli w piekarniku) butternuty. Można przygotować je z różnymi dodatkami (np. z czerwoną cebulą i rodzynkami – PRZEPIS), ale generalnie czegokolwiek nie użyjesz jako farszu, można założyć, że zawsze będą równie znakomite.

Ta wersja nie wymaga właściwie żadnych przygotowań, cała potrawa robi się sama. Dynia nabiera pysznych aromatów masła i prosciutto, a jajko doskonale komponuje się z jej smakiem.

Jeśli o mnie chodzi, wolę, kiedy jajko upieczone jest na twardo, ale jeśli chcesz, by pozostało płynne, po prostu piecz dynie trochę krócej.

Pieczona dynia piżmowa z jajkiem i prosciutto.

Pieczona dynia piżmowa z jajkiem i prosciutto – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dynie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżką gniazda nasienne i lekko je ponacinaj, tworząc coś na kształt kratki na powierzchni dyni pozbawionej skóry.
  3. Ułóż połówki dyni na blasze, na wierzchu każdej rozłóż odrobinę masła oraz posyp je szczyptą soli i pieprzu. Podczas pieczenia masło wniknie w nacięcia i doda dyni dodatkowego aromatu.
  4. Piecz dynie na górnym poziomie piekarnika przez ok. godzinę.
  5. Następnie, wyjmij dynie z piekarnika i na każdej połówce rozłóż plasterki szynki.
  6. Rozbij jajko do miseczki, ostrożnie wyciągnij dłonią żółtko i ułóż je w miejscu po gnieździe nasiennym. Uważaj, by żółtko się nie rozlało. To samo powtórz w przypadku każdej kolejnej połówki. Białko nie będzie potrzebne, możesz zachować je do innego dania (białek można użyć na przykład do zrobienia deseru ETON MESSPRZEPIS).
  7. Posyp dynie świeżo startym parmezanem, pimentonem i odrobiną suszonej mięty (może być również np. tymianek, bazylia czy zioła prowansalskie).
  8. Włóż dynie z powrotem do piekarnika na środkowy poziom, na ok. 10-15 minut albo nieco krócej, jeśli chcesz, by żółtko zachowało płynną postać.

Smacznego!

Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.

Pieczona dynia piżmowa z jajkiem i prosciutto