• CIASTO:
  • 250 g włoskiej mąki pszennej (Barilla, typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • ok. 100 g jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka filecików anchois
  • sól, pieprz
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • 2 puszki sardynek portugalskich
  • 4 łyżki kaparów

Kolejny przepis na pizzę. Tym razem, w rybnym klimacie.

Ów klimat podkreślają nie tylko sardynki, ale również dodanie do sosu moich ulubionych, niesamowicie aromatycznych anchois. Kilka filecików wystarczy, by bardzo mocno wpłynąć na smak całości. Uwielbiam anchois w pizzy (i nie tylko), a w tym przepisie sprawdziły się idealnie. Zamiast tradycyjnej bazylii, użyłem jarmużu, który mocno zmiękł podczas duszenia w sosie, a jednocześnie nadał mu innej faktury i koloru. Pycha, polecam!

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. W międzyczasie przygotujcie sos. Podsmażcie posiekany czosnek i fileciki anchois, aż niemal całkiem się rozpuszczą. Dodajcie pomidory z puszki wraz z sokiem oraz liście jarmużu (bez twardych łodyg), porwane na mniejsze kawałki. Podgrzejcie sos do momentu, aż zacznie się gotować. Doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając i rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy, wyłożone papierem do pieczenia, i odstawcie na 15 minut.

6. Każdy placek posmarujcie połową sosu, a następnie rozłóżcie na nich kawałki sardynek i kapary. Na wierzchu rozłóżcie kawałki porwanej (nie krojonej) mozzarelli. Skropcie każdą pizzę oliwą.

7. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom, na ok. 8-10 minut.

Smacznego!

Sardynki portugalskie i włoską mąkę 00 (Barilla) kupicie TUTAJ.

Przed:

Pizza z sardynkami L_01

Po:

Pizza z sardynkami L_08

Pizza z sardynkami L_14