Raw Cocoa – wyjątkowa czekolada kokosowa. Nowa, mleczna, organiczna, wegańska i bezglutenowa.

Kokosowe tabliczki Cocoa w tradycyjnym dla tej marki 50-gramowym formacie to słodka czekoladowa nowość, która trafiła do sprzedaży pod koniec lipca.

Cocoa kokosowa L_05

Cocoa kokosowa L_03

Raw Cocoa (made by Surovital) to najlepsze czekolady wytwarzane w Polsce. Powstają w procesie from bean to bar, czyli od ziarna do tabliczki (a większość czekolad dostępnych na rynku to produkty z gotowej przetapianej kuwertury, co znacznie upraszcza produkcję, obniża koszty, a przede wszystkim wpływa na jakość końcowego produktu).

Czekolada Cocoa jest inna – prawdziwa, organiczna, słodzona nierafinowanym cukrem kokosowym (a właściwie odparowanym nektarem z kwiatów palmy kokosowej), naturalnie wegańska (bez składników pochodzenia zwierzęcego) i bezglutenowa. Nie ma tu żadnych emulgatorów (takich jak np. obecna w większości czekolad lecytyna sojowa, słonecznikowa czy E476), barwników ani konserwantów. To w 100% czyste produkty, wytwarzane z ziaren kakao i innych składników organicznego pochodzenia.

Tabliczki Raw Cocoa (aktualnie w 8 smakach – klasyczna gorzka 70%, z wiśnią i acai, z goji, z orzechami pecan, migdałowe cappuccino, kawowa mini z morwą oraz ciemna mini z orzechami laskowymi) oraz bakalie w czekoladzie (orzechy laskowe, brazylijskie, migdały, nerkowce, morwa, jagody inkaskie, jagody goji, figi, banany, rodzynki, daktyle plus 2 nowości – migdały i orzechy brazylijskie w czekoladzie Vegemilk) powstają z ekologicznego nieprażonego ziarna kakaowca, które jest rozcierane i konszowane (mieszane) na zimno – w temperaturze nieprzekraczającej 45 stopni C. Takie ziarno zachowuje pełnię walorów odżywczych, dzięki czemu wykonana z niego czekolada jest czymś więcej niż tylko łakociem – to pełnowartościowy produkt spożywczy, który – jak wszystko – warto mimo wszystko dawkować sobie z umiarem.

Jakość surowców – a w konsekwencji jakość finalnego wyrobu – to kluczowy element, który odróżnia produkty Cocoa od słodyczy wytwarzanych na masową skalę, które składają się przede wszystkim z cukru, tłuszczu nie-kakaowego (często utwardzonego roślinnego) i emulgatorów. Raw Cocoa to autentyczna czekolada, której bazą zawsze jest kakao, masło kakaowe i cukier kokosowy.

Cocoa kokosowa L_02

Nowa – kokosowa

Kokosowa tabliczka jest mleczna, nie biała, niech Was nie zmyli opakowanie. To propozycja przede wszystkim dla tych, którzy szukają wyraźnie słodkich smaków, a jednocześnie nie chcą iść na kompromis w temacie jakości słodyczy, po które sięgają. Ta czekolada wychodzi naprzeciw ich oczekiwaniom. Jeśli doceniasz koncept pt. surowa czekolada (z nieprażonego kakao), jeśli przywiązujesz wagę do jakości żywności, jeśli certyfikaty gwarantujące organiczne pochodzenie surowców mają dla Ciebie znaczenie, a jednocześnie wytrawne i gorzkie tabliczki uważasz za zbyt ekstremalne i czekałeś/czekałaś na coś słodszego, bardziej mlecznego niż nawet kawowa Cocoa z morwą – jesteś w domu.

Cocoa kokosowa L_06

Receptura tej czekolady jest – siłą rzeczy – nieco inna. W przeciwieństwie do tabliczek gorzkich i ciemnych, w których pierwsze skrzypce na liście składników gra surowe kakao, tu listę otwiera cukier z kwiatu palmy kokosowej, który zawiera magnez, potas, cynk i żelazo, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze i aminokwasy, jest organiczny, ma niski indeks glikemiczny, co nie powoduje niekorzystnych wahań poziomu cukru we krwi – nie sposób zestawiać go więc ze zwykłym cukrem trzcinowym i syropami glukozowymi, które wypełniają popularne słodycze). Dalej, skład czekolady tworzą: tłuszcz kakaowy, nieprażone czyli surowe ziarno kakaowca, sproszkowane mleko kokosowe (10%) i wanilia Bourbon; zawartość masy kakaowej wynosi minimum 45%.

Nie da się ukryć, że czekolada jest bardzo słodka, ale taka ma być. To alternatywa dla innych produktów w portfolio Cocoa, w którym od lat niepodzielnie dominuje czekolada gorzka o min. 70% kakao. Gorzkie i bardziej kakaowe są inne tabliczki i większość bakaliowych oblewańców, dlatego jeśli wolisz czekolady wytrawne – sięgniesz właśnie po nie, a ta być może Cię nie przekona. Nam na jeden raz w zupełności wystarcza jedna mała kokosowa kostka, a i tak dodatek w postaci filiżanki dobrej czarnej kawy jest wówczas więcej niż mile widziany. Z całą pewnością przekona jednak dzieci, które co do zasady uwielbiają mleczne czekoladowe smaki, jak również wszystkich tych, którzy przejawiają większą słabość do łagodnych, mlecznych, kremowych, miękkich w strukturze tabliczek. Takich, które w mig roztapiają się na języku, a ich amatorom nie pozwalają poprzestać na jednym kawałku.

Czekolada jest słodka, a jednocześnie mocno kokosowa. Smak kokosa nie przepada gdzieś między słodkimi nutami, można nawet rzec, że uparcie walczy o dominację. Tabliczka jest bardzo kremowa, delikatna i jedwabista, jak na mleczną przystało. Bez dwóch zdań podbije serca i podniebienia wszystkich, którzy czekali na słodką, mleczną organiczną tabliczkę, sformatowaną tak, że nadaje się też do spożycia przez wegan i bezglutenowych.

Skład: cukier z kwiatu palmy kokosowej, tłuszcz kakaowy, nieprażone ziarno kakaowca, sproszkowane mleko kokosowe (10%), wanilia Bourbon (wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych). Zawartość kakao 45%.

Cena: ok. 10 zł
Waga: 50 g
Gdzie kupić: SUROVITAL, Kuchnie Świata, Alma, Piotr i Paweł, TK Maxx, Organic, Żabka, Fresh Market, Leclerc, Carrefour, Tesco, sklepy internetowe i stacjonarne ze zdrową żywnością
Producent: RAW COCOA | SUROVITAL

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!

***

KONKURS

Jeśli chcesz zawalczyć o jeden z 4 fajnych zestawów nowych słodyczy Cocoa, podejmij wyzwanie i namierz dostępną na polskim rynku czekoladę o jak najgorszym składzie.

Jeśli już taką (lub kilka takich) znajdziesz, zrób zdjęcie produktu (może być np. komórką) i prześlij e-mailem na adres: kontakt@facetikuchnia.com.pl. W tytule wpisz ZŁA CZEKOLADA.

Nadesłane zdjęcia opublikujemy na facebooku w jednym zbiorczym katalogu, a autorów fotografii najbardziej (naszym zdaniem) zaskakujących czekolad pod względem składu nagrodzimy zestawami Cocoa.

Konkurs trwa do 4 września br. Dobrej zabawy!

WYNIKI:

Wyniki miały pojawić się do końca października i oto są. Katalog z nadesłanymi w ramach konkursu zdjęciami złych czekolad znajdziecie TUTAJ.

Trafiły do niego wszystkie przysłane zdjęcia, za wyjątkiem tych, które:

a) zostały przesłane w e-mailach nieodpowiednio zatytułowanych (warunki konkursu zostały jasno opisane, filtrowanie jest bezlitosne, a ilość otrzymywanych przez FiKa emaili zatrważająca, dlatego nie było mowy o poszukiwaniu zaginionych zgłoszeń w czeluściach skrzynki pocztowej),
b) zostały odbite przez przepełnioną skrzynkę (tu podziękowania dla wszystkich, którzy nadsyłali zdjęcia w rozmiarze 5-10-15 MB, uczestnicy konkursu mogą dodatkowo dziękować sobie nawzajem, ponieważ jedni ponieśli konsekwencje lekkomyślności drugich).

Tak czy owak, nagrody otrzymują:

Martyna Piasecka
Diana Kowalczyk
Anna Domagalczyk
Karmilla vel Jagoda

Przy okazji, mamy nadzieję, że żadna z Pań nie jest autorem dzisiejszego komentarza dodanego pod tym postem przez niejaką OLĘ o niezwykle wiarygodnie brzmiącym adresie e-mailowym pt. email@email.com :-). A gdyby jednak, niech chociaż przesyłka, która za jakiś czas dotrze pod wskazany adres, ukoi skołatane nerwy i ograniczy skłonność do dostrzegania spisków tam, gdzie ich nie ma. Zamiast awanturować się o sygnalizowany przez nas kilkukrotnie brak czasu, stanowiący bezpośrednią przyczynę odroczenia w czasie publikacji wyników konkursu, warto było może np. przespacerować się do najbliższych delikatesów i wydać 10 PLN na któryś z produktów Raw Cocoa ;-) Koszt żaden, a pozytywny efekt gwarantowany :-) Tak czy owak, kolejny konkurs czekoladowy na pewno nie pojawi się tu wcześniej niż w nowym roku, a może nawet za kolejnych kilka nowych lat? Zbyt wiele nadeszło e-maili z pretensjami i żądaniami publikacji wyników tu i teraz, co tu kryć, e-maili zwyczajnie bezczelnych i chamskich, by FiK znów bawił się w Nieświętego Mikołaja.

Laureatom gratulujemy i życzymy smacznego :-) W sprawie adresów do wysyłki skontaktujemy się z Wami e-mailowo 1 listopada br.

Cocoa kokosowa L_08

Cocoa kokosowa L_07