• 200 g kaszy jaglanej
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 500 g pomidorków koktajlowych (lub zwykłych)
  • 1 duża podłużna szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
  • 50 g orzechów pecan lub włoskich
  • 1 limonka lub cytryna
  • 1/2 granatu
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • sól

Tabbouleh, czyli tradycyjny przepis na sałatkę typową dla kuchni arabskiej – w bezglutenowej wersji.

Tabbouleh to klasyczne danie kuchni arabskiej i zapewne jedno z tych, które zrobiło dużą, międzynarodową karierę. Trudno się dziwić, bowiem to nie tylko bardzo nieskomplikowana potrawa, ale również przygotowywana z użyciem łatwo dostępnych składników.

Tradycyjnie, podstawą tej sałatki jest kasza bulgur, ewentualnie kuskus. Obydwa typy kaszy wytwarza się z pszenicy, co znaczy, że zawierają gluten, ale tu w sukurs przychodzi – jak zawsze niezawodna – kasza jaglana. Ugotowana na sypko doskonale sprawdza się w tym przepisie.

Tabbouleh nie ma jednej, kanonicznej wersji – to moja propozycja.

Tabbouleh L_ 01

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną: w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody. Ugotowaną kaszę przełóż na sito o drobnych oczkach i przelej zimną wodą. Dzięki temu kasza szybko ostygnie i nie będzie się kleić.
  2. Przełóż kaszę do miski, wlej spory chlust oliwy i wymieszaj.
  3. Dodaj grubo posiekane listki pietruszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną szalotkę i orzechy. Wlej sok z limonki, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
  4. Wierzch sałatki posyp pestkami granatu.

Tabbouleh L_ 05

Tabbouleh L_ 03