• 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1-2 banany
  • laska wanilii
  • kilka kromek chałki (najlepiej prostokątnej) lub białego chleba
  • trochę jogurtu greckiego
  • dodatkowy banan do dekoracji
  • nierafinowany olej kokosowy

To nieco bogatsza wersja tostów francuskich, zwanych ‚pain perdu’.

Przepis na podstawową wersję tostów znajdziecie TUTAJ. Można użyć innych owoców, ale banany dobrze sprawdzają się przy ‚zlepianiu’ kromek chleba.

1. Pokrójcie chałkę lub chleb na parzystą liczbę kromek.

2. W misce rozgniećcie widelcem dwa banany na pastę.

3. W płaskim naczyniu o dość wysokich ściankach rozbełtajcie jajka, dodajcie mleko i dokładnie wszystko wymieszajcie.

4. Na kromkę chałki nałóżcie porcję bananowej pasty i dokładnie przyciśnijcie drugą kromkę, tworząc kanapkę. Pasta z bananów zadziała jak spoiwo i kromki nie rozdzielą się w trakcie smażenia.

5. Kanapki dokładnie namoczcie z każdej strony w jajkach z mlekiem i smażcie na oleju (maśle) kokosowym na rozgrzanej patelni, do momentu aż ładnie się zrumienią z obydwu stron.

6. Kromki udekorujcie gęstym jogurtem oraz plasterkami banana.

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

Tosty francuskie z bananamiS_05