• 200 g zielonej soczewicy
  • 500 g szpinaku typu baby
  • 5-6 dużych suszonych pomidorów w oliwie
  • garść orzechów włoskich
  • papryczka habanero
  • pieprz
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • oliwa extra vergine

Świetne wegetariańskie danie z soczewicą i szpinakiem w rolach głównych.

Bardzo lubię tego rodzaju proste dania z soczewicą, a szpinak pasuje do niej idealnie. Użyłem bulionu warzywnego z kostki (bio, o obniżonej zawartości soli), ale soczewicę można również ugotować w wodzie albo w klasycznym bulionie, jeśli nie zależy ci na wegetariańskim charakterze dania. To bardzo prosta, a zarazem bardzo smaczna potrawa. Warto spróbować!

1. Do bulionu dodaj soczewicę i posiekaną papryczkę habanero. Gotuj przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

2. W tym czasie wlej na patelnię trochę oliwy i blanszuj opłukany szpinak. Blanszuj go partiami, dodając na patelnię nowe porcje szpinaku i mieszając do momentu, aż cały szpinak wyraźnie zmniejszy objętość. Dopraw go porządną ilością pieprzu.

3. Na ok. 7 minut przed końcem gotowania soczewicy dodaj do garnka szpinak, pokrojone suszone pomidory oraz orzechy. Wymieszaj przed podaniem.

Smacznego!

Soczewica ze szpinakiem L_05

Soczewica ze szpinakiem L_06