Dobry koniak w czekoladzie – czego chcieć więcej?

Josef Zotter, z każdą kolejną czekoladą, utwierdza mnie w przekonaniu co do 2 zasadniczych kwestii. Po pierwsze, to bez dwóch zdań człowiek z innej planety, po drugie zaś ma dar tworzenia świetnych czekolad odważnie „podszytych” mocnym alkoholem. Koniak, whisky, wódka – co kto lubi, a wszystko podane w takiej formie, że aż brak słów ;-)

Zotter Scotch Whisky wciąż nietknięty, ale po koniaku nie ma już śladu. Co oferuje nieduży płaski prostokąt pod tytułem Cognac + Coffee?

– po pierwsze, umiarkowanie słodką, dość miękką tabliczkę o jednolitym nadzieniu, której już jeden kęs sprawia, że nabiera się ochoty nie tylko na kolejny kawałek, ale i na szklaneczkę dobrego koniaku ;-) (w czekoladzie jest go sporo – 10%)

– po drugie, bardzo delikatne, jedwabiście kremowe wnętrze (koniakowy krem), oblane niby mleczną, choć w praktyce całkiem ciemną i lekko kawową czekoladą; nadzienie w konsystencji przypomina świetne ganasze Cluizela (recenzja TUTAJ),

– po trzecie, i najważniejsze, mocno zaakcentowany zarówno w aromacie, jak i w smaku, dobry alkohol (którym tu, zgodnie z etykietą, jest długo leżakujący francuski koniak), który niepodzielnie króluje, ale jednocześnie nie przytłumia czekolady jako takiej (co zdarza się dość często w przypadku pralin z alkoholem popularnych marek, w których smaku trudno rozróżnić cokolwiek więcej poza zbyt agresywnym spirytusem). W pralinkowej Cognac+Coffee proporcje alkoholu oraz innych składników zostały wyważone perfekcyjnie. Wyraźny, mocny posmak alkoholu w zestawieniu z czekoladowo-kawowym aromatem sprawia, że smak tabliczki może kojarzyć się z Irish Coffee. Tu wprawdzie mamy koniak, nie whisky, ale nie chodzi o detale, a o ogólne wrażenie.

Przepyszna czekolada – nie tylko dla czeko-alko-filów ;-), ale także dla tych, którzy mieli okazję uczulić się na wyroby czekoladowo-alkoholowe. Tu, dzięki jakości składników i właściwej kompozycji poszczególnych akcentów, zawodu nie będzie. Moim zdaniem, świetny Zotter!

Ocena: 94/100

Skład: masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, koniak (10%), pełne mleko w proszku, syrop glukozowo-fruktozowy, masło, mleko, kawa ziarnista*, słodka serwatka w proszku, kawa mielona*, cukier trzcinowy, sól, emulgator: lecytyna sojowa, wanilia.

*Arabica z Meksyku i Kolumbii, palona w austriackiej fabryce Zottera.

Zawartość kakao w czekoladzie: min. 40%. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów i sezamu. Zawiera alkohol powyżej 2%.

Produkt organiczny & fairtrade

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: ok. 17 zł
Waga: 70 g
Opakowanie: papierowa obwoluta, a wewnątrz „złotko”