• 3 pęczki młodego pasternaku
  • 1 litr mleka ryżowego (lub innego wegańskiego albo zwykłego)
  • ok. 0,5 l wody
  • 3 łyżki dobrej jakości pasty tahini (z sezamu)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (rozgniecionej w moździerzu albo mielonej)
  • 1 łyżeczka zataru
  • duża szczypta pieprzu
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • sporo świeżej kolendry
  • sezam do dekoracji
  • 1/2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Zupa krem z pieczonego pasternaku i tahini z kolendrą.

Wegańska zupa krem z pieczonego pasternaku, tahini i aromatycznych przypraw, podana z kolendrą i sezamem, to w tym sezonie jeden z moich ulubionych przepisów na pasternak.

Bardzo lubię pasternak, który po upieczeniu nabiera pysznego, lekko orzechowego smaku. Często przygotowuję go jak najprościej – tylko pieczony w piekarniku, zazwyczaj w towarzystwie innych warzyw korzeniowych (ZOBACZ).

Pasternak świetnie nadaje się również na zupę.

Do przygotowania tej zupy użyłem mleka – w tym przypadku ryżowego, ponieważ zależało mi na utrzymaniu wegańskiego charakteru przepisu. Możesz oczywiście zastąpić takie mleko innym, np. migdałowym czy z nerkowców albo po prostu zwykłym zwierzęcym. Mleko możesz również wykorzystać jako jedyny płyn – w takiej sytuacji użyj go po prostu więcej i zrezygnuj z dodatku wody. Do takiej ilości pasternaku potrzeba sporo płynów – użyj tyle, ile będziesz potrzebować do uzyskania pożądanej gęstości.

Pasternak upiekłem z olejem kokosowym (celowo zastąpiłem nim oliwę). Zupa ma świetną, bardzo kremową konsystencję, a smak tahini jest w niej wyraźnie wyczuwalny.

Zupa krem z pasternaku L_03

Zupa krem z pasternaku L_02

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dokładnie oczyść pasternak (młodego nie obieraj ze skórki) i pokrój na małe kawałki. Przełóż do dużej brytfanki do pieczenia, dodaj olej kokosowy i wymieszaj, by natłuścić kawałki pasternaku. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż zmięknie. W razie potrzeby piecz nieco dłużej. Gotowy pasternak odstaw do ostygnięcia.
  3. W blenderze zmiksuj na gładki krem pasternak, mleko, wodę, tahini oraz przyprawy. Wodę dodawaj stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. W razie potrzeby zupę miksuj partiami i przelewaj do drugiego naczynia. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
  4. Gotową zupę możesz podać na ciepło albo na zimno ze sporą porcją świeżej kolendry i czarnym sezamem.

Smacznego!

Zupa krem z pasternaku L_05Zupa krem z pasternaku L_03