• 6 jabłek
  • 2-3 garście suszonej miechunki
  • pół łyżki nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
  • 3-4 kopiaste łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 75 ml calvadosu + calvados do zalania miechunki
  • sporo gałki muszkatołowej
  • ok. 100 g dowolnych orzechów (tu: macadamia, pekany, pistacje, nerkowce)

Jabłka duszone z miechunką i calvadosem.

Duszone owoce (na różne sposoby) to jeden z naszych ulubionych deserów.

Duszone jabłka są proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne, ale nie może być inaczej, kiedy w jednym przepisie spotykają się miechunka, miód i calvados, który odpowiada za wyjątkowy, doskonały aromat i dodatkową nutę smakową.

Takie jabłka świetnie smakują same (zwłaszcza, że nie żałuję tu orzechów), ale jeśli chcesz zaszaleć, połącz je z lodami (np. miodowymi, jogurtowymi, jabłkowymimorelowymi, czekoladowymi lub waniliowymi) albo z naleśnikami.

Sprawdź inne przepisy na DUSZONE OWOCE.

Jablka duszone L_01

PRZEPIS:

  1. Przełóż miechunkę do miseczki i zalej calvadosem. Odstaw na noc.
  2. Pokrój jabłka w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny. Skrop jabłka sokiem z cytryny i przemieszaj.
  3. Do głębokiej patelni dodaj olej kokosowy i ok. 3 łyżki miodu. Gdy olej i miód roztopią się, dodaj jabłka wraz z sokiem z cytryny i miechunkę wraz z alkoholem, który nie został przez nią wchłonięty. Duś przez chwilę, mieszając, po czym wlej 50 ml calvadosu oraz dodaj gałkę muszkatołową. Duś, aż jabłka zmiękną i stracą objętość (ZOBACZ).
  4. W tym czasie na drugiej mniejszej patelni podsmaż orzechy z łyżką miodu i ok. 25 ml calvadosu (ZOBACZ). Wyłóż orzechy na wierzch gotowych jabłek. Podawaj gorące.

Jablka duszone L_04

Jablka duszone L_03

Calvados