- 6 jabłek
- 2-3 garście suszonej miechunki
- pół łyżki nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
- 3-4 kopiaste łyżki miodu
- 1 cytryna
- 75 ml calvadosu + calvados do zalania miechunki
- sporo gałki muszkatołowej
- ok. 100 g dowolnych orzechów (tu: macadamia, pekany, pistacje, nerkowce)
Jabłka duszone z miechunką i calvadosem.
Duszone owoce (na różne sposoby) to jeden z naszych ulubionych deserów.
Duszone jabłka są proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne, ale nie może być inaczej, kiedy w jednym przepisie spotykają się miechunka, miód i calvados, który odpowiada za wyjątkowy, doskonały aromat i dodatkową nutę smakową.
Takie jabłka świetnie smakują same (zwłaszcza, że nie żałuję tu orzechów), ale jeśli chcesz zaszaleć, połącz je z lodami (np. miodowymi, jogurtowymi, jabłkowymi, morelowymi, czekoladowymi lub waniliowymi) albo z naleśnikami.
Sprawdź inne przepisy na DUSZONE OWOCE.
PRZEPIS:
- Przełóż miechunkę do miseczki i zalej calvadosem. Odstaw na noc.
- Pokrój jabłka w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny. Skrop jabłka sokiem z cytryny i przemieszaj.
- Do głębokiej patelni dodaj olej kokosowy i ok. 3 łyżki miodu. Gdy olej i miód roztopią się, dodaj jabłka wraz z sokiem z cytryny i miechunkę wraz z alkoholem, który nie został przez nią wchłonięty. Duś przez chwilę, mieszając, po czym wlej 50 ml calvadosu oraz dodaj gałkę muszkatołową. Duś, aż jabłka zmiękną i stracą objętość (ZOBACZ).
- W tym czasie na drugiej mniejszej patelni podsmaż orzechy z łyżką miodu i ok. 25 ml calvadosu (ZOBACZ). Wyłóż orzechy na wierzch gotowych jabłek. Podawaj gorące.
Świetny blog, gratuluję