Jarzynowa zimowa – z kaszotto i kurkami.

Zimowa jarzynowa z kaszotto i kurkami to kolejna zupa pełna sezonowych warzyw, gotowana na bogato, gęsta od roślinnych smakołyków, podawana – jak zwykle – z konkretną warzywną górką.

By ułatwić sobie życie i przyspieszyć cały proces, wszystkie warzywa siekam w robocie kuchennym. Cebulę, por i paprykę przy pomocy tarczy do siekania, a pozostałe warzywa przy użyciu tarczy do ścierania. Używając robota zaoszczędzisz mnóstwo czasu i energii, które można spożytkować bardziej produktywnie niż stojąc przy garach 😉 Doskonałym dodatkiem do zimowej zupy jest kaszotto z kurkami*, które tym razem przyrządzam inaczej niż w standardowy sposób. Gotowa jarzynowa z mojego przepisu powinna być gęsta, ale Ty wlej tyle wody, by uzyskać oczekiwaną przez Ciebie konsystencję. Pamiętaj o przyprawach!

*Pyszne, wegańskie i bezglutenowe kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill nie jest daniem instant. To mieszanka składników do samodzielnego gotowania kaszotto, która składa się wyłącznie z naturalnych produktów: białej kaszy gryczanej (89%), suszonych kurek (5,2%), suszonych warzyw (5,8%), takich jak marchew, cebula, por, czosnek i natka pietruszki. Korzystając z takiego kaszotto nie musisz kupować ani przyrządzać oddzielnie poszczególnych składników. Opakowanie zawiera odpowiednie proporcje wszystkiego, co jest niezbędne do gotowania. Wystarczy patelnia, oliwa i bulion warzywny (sama woda też będzie OK – często gotuję kaszotto na samej wodzie). Składniki produktu nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej. Wszystkie produkty Woodpecker możesz zamówić online z dostawą pod same drzwi.

Jarzynowa zimowa - z kaszotto i kurkami

Jarzynowa zimowa - z kaszotto i kurkami

Jarzynowa zimowa - z kaszotto i kurkami

Jarzynowa zimowa – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

  • opakowanie (215 g) kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill
  • 2 małe marchewki, obrane ze skórki i starte
  • mały batat (ok. 250 g), obrany ze skórki i starty
  • 2 pietruszki, obrane ze skórki i starte
  • mały seler albo pół większego (ok. 300 g), obrany ze skórki i starty
  • por, posiekany
  • duża cebula, posiekana (u mnie: pół ogromnej cebuli jabłkowej)
  • 2 papryki (np. czerwona i żółta), posiekane
  • 250 g jarmużu
  • 4 listki laurowe
  • po 1 łyżeczce ziaren kolendry, nasion fenkułu i białej gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
  • pieprz roztarty w moździerzu, ilość wedle uznania
  • sól roztarta w moździerzu
  • olej do smażenia
  • ok. 2,5 litra wody (lub trochę więcej)

Jarzynowa zimowa – PRZEPIS:

  1. Warzywa posiekaj lub zetrzyj na tarce (w robocie kuchennym lub ręcznie, zgodnie z opisem w liście składników).
  2. Podsmaż kolejno warzywa na natłuszczonej patelni, aż zaczną mięknąć – w trakcie smażenia jednej porcji warzyw masz czas, by przygotować kolejne. Podsmażone warzywa przekładaj do dużego garnka. Podsmażam kolejno – cebulę, por i paprykę, a następnie resztę warzyw (w dwóch lub trzech turach). 
  3. Oderwij łodygi jarmużu, porwij listki na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z warzywami. Wlej wodę, dodaj listki laurowe i doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszotto z kurkami i przyprawy, wymieszaj.
  4. Gotuj ok. 20 minut lub nieco dłużej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Zimowa jarzynowa, jak każda inna zupa, następnego dnia – gdy smaki się przegryzą – smakuje jeszcze lepiej.

Jarzynowa zimowa - z kaszotto i kurkami

Jarzynowa zimowa - z kaszotto i kurkami

Jarzynowa zimowa - z kaszotto i kurkami