Kanapka luksusowa.
Od kilkunastu lat bez problemu obywamy się bez chleba, więc kanapki zasadniczo odeszły do lamusa. No chyba, że na horyzoncie pojawi się wyjątkowy bezglutenowy chleb, a błyskawiczny chleb z twarogu pieczony w airfryerze to autentyczne mistrzostwo świata.
Sezonowa kanapka luksusowa to prosty patent na rewelacyjny domowy fast food we włoskim klimacie. Wystarczą tylko pomidory, mozzarella, kwiaty cukinii i zioła! Bazę kanapki stanowi najprostszy sos ziołowy, przygotowany na wzór i podobieństwo pesto, tyle że odciążony brakiem Parmigiano Reggiano (na kanapce ląduje za to mozzarella) i orzeszków piniowych, oraz z wyraziście kwaskowym twistem w postaci soku z limonki. Doskonałym uzupełnieniem kanapki będzie ultra świeża i soczysta sałatka z pomidorów, rzodkiewki i rukwi wodnej. W razie potrzeby rukiew możesz zastąpić rukolą lub roszponką. Całość jest wiosennie świeża, barwna i po prostu pyszna, polecam!
Kanapka luksusowa – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Na kanapkę
- 2 grube kromki dobrego chleba (u mnie: bezglutenowy chleb z twarogu pieczony we frajerze – PRZEPIS)
- 2 kwiaty cukinii (z przyciętą łodyżką)
- mozzarella (ok. 120-150 g)
- duży pomidor (u mnie: ananasowy, może być też np. Bawole Serce)
- pęczek trybuli (może być też natka pietruszki) plus kilka listków odłożonych
- ½ pęczka kolendry
- duża garść listków bazylii (u mnie: bazylia cynamonowa)
- sok z 2 limonek
- szczypta pieprzu roztartego w moździerzu
- szczypta soli Maldon
- ½ łyżeczki czerwonego pieprzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Na sałatkę
- 2-3 pomidory (u mnie: Bawole Serce i ananasowe)
- pęczek rzodkiewki
- 2 garście rukwi wodnej
- 4 kwiaty cukinii (męskie, z łodyżką)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Kanapka luksusowa – PRZEPIS:
- Przygotuj sałatkę: w misce wymieszaj pokrojone na kawałki pomidory i rzodkiewki, porwane na mniejsze kawałki płatki kwiatów cukinii, opłukaną i osuszoną rukiew wodną oraz oliwę. Dopraw w razie potrzeby.
- W blenderze ręcznym (używam Zyle z tytanowymi ostrzami) zmiksuj bazylię, trybulę i kolendrę wraz z sokiem z limonki i chlustem oliwy. Na początek dodaj sok z jednej limonki, w razie potrzeby dolej więcej. Dopraw solą i pieprzem, miksuj jeszcze przez chwilę. Gotowy sos powinien mieć konsystencję zbliżoną do pesto (może być nieco bardziej płynny).
- Dwie grube kromki chleba ułóż na talerzach. Wyłóż na nie ziołowy sos i rozprowadź po całej powierzchni. Dodaj plastry pomidora i mozzarelli. Całość skrop oliwą. Na wierzchu ułóż kwiat cukinii. Na koniec oprósz kanapkę roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem. Podawaj z sałatką.