Kanapka z duszonym szpinakiem.

Napiszmy to jeszcze raz: błyskawiczny chleb z twarogu pieczony w airfryerze to autentyczne mistrzostwo świata! A to jest kolejny pomysł na pyszną kanapkę z tego chleba. Szpinak duszę dość długo – z patelni musi odparować cała woda, a liście powinny idealnie zmięknąć. Lubię, gdy szpinak ma wyrazisty smak, stąd sporo przypraw, w tym niezastąpiona gałka muszkatołowa. Parmigiano Reggiano (lub inny dojrzały ser) nie jest niezbędny, ale chleb twarogowy również nie jest wegański, więc nie ma potrzeby się ograniczać 🙂 Dojrzały ser świetnie pasuje do szpinaku, a jego wyrazisty smak sprawia, że pełni rolę przyprawy.

Chleb z airfryera ma super chrupiącą skórkę i mnóstwo składników odżywczych. Bazuje na tłustym twarogu, jajkach, płatkach owsianych i ziarnach. Nie zawiera mąki, więc jest naturalnie bezglutenowy, a dodatkowo tak szybki i łatwy, że brak słów! Kromki chleba z airfryera możesz również podpiec w tosterze.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Kanapka z duszonym szpinakiem

Kanapka z duszonym szpinakiem

Kanapka z duszonym szpinakiem – SKŁADNIKI:

  • 2 grube kromki dobrego chleba (u mnie: bezglutenowy chleb z twarogu pieczony we frajerze – PRZEPIS
  • 4 duże garście młodego szpinaku
  • przyprawy: ⅓ gałki muszkatołowej (świeżo startej), ½ łyżeczki białego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu), ½ łyżeczki pieprzu jamajskiego (rozgniecionego w moździerzu), ½ łyżeczki suszonego oregano, ½ suszonej papryczki chili (albo mała szczypta płatków chili)
  • sól Maldon
  • oliwa extra vergine
  • trochę Parmigiano Reggiano lub innego dojrzałego sera
  • mała garść prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki listków świeżego oregano 
  • trochę jadalnych kwiatków (u mnie: kwiaty szałwii), opcjonalnie

Kanapka z duszonym szpinakiem – PRZEPIS:

  1. Na patelnię wlej trochę oliwy i dodaj przepłukany wcześniej szpinak. Smaż, mieszając, aż liście stracą objętość. Nad patelnią zetrzyj gałkę muszkatołową. Dodaj przyprawy i zioła (pieprz, sól, chili, suszone oregano). Smaż, co pewien czas mieszając, aż całość wody odparuje, a szpinak idealnie zmięknie (gotowy szpinak powinien dosłownie rozpływać się w ustach).
  2. Dwie grube kromki chleba ułóż na talerzach i skrop oliwą. Na chleb wyłóż po porcji gorącego szpinaku prosto z patelni. Skrój trochę płatków dojrzałego sera, a całość ponownie skrop oliwą. Dodaj grubo posiekane orzechy laskowe, listki oregano oraz kwiaty szałwii.

Kanapka z duszonym szpinakiem

Kanapka z duszonym szpinakiem

Kanapka z duszonym szpinakiem

Kanapka z duszonym szpinakiem