Karczochy z Prosciutto di Parma.
Nie lubię przyrządzać karczochów, ponieważ z dostaniem się do ich najsmaczniejszej części jest trochę zawracania głowy, ale… uwielbiamy je jeść, więc zmuszam się i działam, szczególnie gdy u Majlertów pojawiają się pierwsze młode polskie karczochy.
Latem najbardziej lubię podawać karczochy gotowane na parze, w sałatkach z dodatkiem składników, które najbardziej kojarzą się z Italią. Lekko orzechowy w smaku karczoch doskonale pasuje zarówno do kremowej burraty czy mozzarelli, jak i do Prosciutto, a całość uzupełnia wyjątkowo słodki i aromatyczny pomidor ananasowy. W razie potrzeby, pomidory ananasowe zastąp odmianą Bawole serce albo dobrą malinówką. Do sałatki nie dodaję soli, ponieważ marynowane w soli kapary oraz prosciutto są już wystarczająco słone. Dzieła dopełnia aromatyczna oliwa i odrobina gęstego, długo starzonego aceto balsamico.
Karczochy z Prosciutto di Parma – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 10 małych karczochów
- około 200 g Prosciutto di Parma
- 2 pomidory ananasowe
- 4 łyżeczki kaparów marynowanych w soli (albo z zalewy)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- aceto balsamico tradizionale lub inny balsamico dobrej jakości
- 2 cytryny
Karczochy z Prosciutto di Parma – PRZEPIS:
- Przygotuj karczochy: oderwij kilkanaście twardych zewnętrznych liści, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu, po czym przekrój ją wzdłuż na połówki. Małe karczochy nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie trzeba jej usuwać.
- Połówki karczochów przekładaj kolejno do miski z sokiem z 2 cytryn, co ograniczy ich ciemnienie.
- Ugotuj karczochy na parze (ok. 15 minut).
- W tym czasie na talerzach ułóż pokrojone na kawałki pomidory i plasterki Prosciutto.
- Na wierzchu ułóż ugotowane na parze karczochy, całość posyp kaparami. Kapary marynowane w soli przed użyciem polecam krótko namoczyć w wodzie, by nieco okiełznać ich słoność (są BARDZO słone).
- Całość obficie skrop oliwą jak najlepszej jakości, a na koniec dopraw sałatkę balsamico.