Karczochy z Prosciutto di Parma.

Nie lubię przyrządzać karczochów, ponieważ z dostaniem się do ich najsmaczniejszej części jest trochę zawracania głowy, ale… uwielbiamy je jeść, więc zmuszam się i działam, szczególnie gdy u Majlertów pojawiają się pierwsze młode polskie karczochy

Latem najbardziej lubię podawać karczochy gotowane na parze, w sałatkach z dodatkiem składników, które najbardziej kojarzą się z Italią. Lekko orzechowy w smaku karczoch doskonale pasuje zarówno do kremowej burraty czy mozzarelli, jak i do Prosciutto, a całość uzupełnia wyjątkowo słodki i aromatyczny pomidor ananasowy. W razie potrzeby, pomidory ananasowe zastąp odmianą Bawole serce albo dobrą malinówką. Do sałatki nie dodaję soli, ponieważ marynowane w soli kapary oraz prosciutto są już wystarczająco słone. Dzieła dopełnia aromatyczna oliwa i odrobina gęstego, długo starzonego aceto balsamico.

Karczochy z Prosciutto di Parma

Karczochy z Prosciutto di Parma

Karczochy z Prosciutto di Parma – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 10 małych karczochów
  • około 200 g Prosciutto di Parma 
  • 2 pomidory ananasowe
  • 4 łyżeczki kaparów marynowanych w soli (albo z zalewy)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • aceto balsamico tradizionale lub inny balsamico dobrej jakości
  • 2 cytryny

Karczochy z Prosciutto di Parma – PRZEPIS:

  1. Przygotuj karczochy: oderwij kilkanaście twardych zewnętrznych liści, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu, po czym przekrój ją wzdłuż na połówki. Małe karczochy nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie trzeba jej usuwać.
  2. Połówki karczochów przekładaj kolejno do miski z sokiem z 2 cytryn, co ograniczy ich ciemnienie.
  3. Ugotuj karczochy na parze (ok. 15 minut).
  4. W tym czasie na talerzach ułóż pokrojone na kawałki pomidory i plasterki Prosciutto
  5. Na wierzchu ułóż ugotowane na parze karczochy, całość posyp kaparami. Kapary marynowane w soli przed użyciem polecam krótko namoczyć w wodzie, by nieco okiełznać ich słoność (są BARDZO słone). 
  6. Całość obficie skrop oliwą jak najlepszej jakości, a na koniec dopraw sałatkę balsamico.

Karczochy z Prosciutto di Parma

Karczochy z Prosciutto di Parma

Karczochy z Prosciutto di Parma