• 20 surowych krewetek
  • 100 g makaronu ryżowego z tapioką
  • 1 fenkuł
  • 1 szalotka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • 2 łyżeczki garam masala
  • sól
  • pieprz

Krewetki garam masala z fenkułem i makaronem ryżowym.

To szybki przepis na nieskomplikowane danie w nieco azjatyckim stylu.

Fenkuł bardzo dobrze pasuje do krewetek, więc często sięgam po to połączenie. Azjatyckiego sznytu zawsze dodaje odpowiednia w takich potrawach garam masala.

Moim zdaniem nie trzeba tu niczego więcej, im prościej tym lepiej.

PRZEPIS: 

1. Obierz krewetki ze skorupek (i ewentualnie usuń główki), usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu. Krewetki przełóż do miski.

2. Posiekaj fenkuł i szalotkę i podduś je na patelni wraz ze szczyptą soli i owocami fenkułu.

3. Przygotuj makaron (ugotuj albo zalej wrzątkiem i odstaw – w zależności od rodzaju makaronu).

4. Gdy fenkuł zmięknie, dodaj na patelnię krewetki oraz garam masala. Smaż krótko, mieszając, aż krewetki zmienią kolor z szarego na różowy. Dopraw pieprzem.

5. Przełóż na patelnię ugotowany makaron i wlej niewielką ilość wody, w której się gotował lub namaczał. Dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj całość i podawaj.

Smacznego!

Krewetki garam masala L_01