- 20 surowych krewetek
- 100 g makaronu ryżowego z tapioką
- 1 fenkuł
- 1 szalotka
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka owoców fenkułu
- 2 łyżeczki garam masala
- sól
- pieprz
Krewetki garam masala z fenkułem i makaronem ryżowym.
To szybki przepis na nieskomplikowane danie w nieco azjatyckim stylu.
Fenkuł bardzo dobrze pasuje do krewetek, więc często sięgam po to połączenie. Azjatyckiego sznytu zawsze dodaje odpowiednia w takich potrawach garam masala.
Moim zdaniem nie trzeba tu niczego więcej, im prościej tym lepiej.
PRZEPIS:
1. Obierz krewetki ze skorupek (i ewentualnie usuń główki), usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu. Krewetki przełóż do miski.
2. Posiekaj fenkuł i szalotkę i podduś je na patelni wraz ze szczyptą soli i owocami fenkułu.
3. Przygotuj makaron (ugotuj albo zalej wrzątkiem i odstaw – w zależności od rodzaju makaronu).
4. Gdy fenkuł zmięknie, dodaj na patelnię krewetki oraz garam masala. Smaż krótko, mieszając, aż krewetki zmienią kolor z szarego na różowy. Dopraw pieprzem.
5. Przełóż na patelnię ugotowany makaron i wlej niewielką ilość wody, w której się gotował lub namaczał. Dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj całość i podawaj.
Smacznego!
Gdzie można kupić taki makaron?
Właściwie wszędzie – w supermarketach, sklepach z azjatycką żywnością, etc., pozdrawiam
Muszę tego spróbować!
Mega! Polecam! ;)