- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 papryczka chilli
- spory kawałek imbiru
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (bez sztucznych dodatków, np. Real Thai)
- 1 słoik sosu tikka masala firmy Patak's
- kolendra,
- trochę płatków migdałowych
- pieprz, sól
W tym przepisie po raz pierwszy zastosowałem gotowy sos tikka masala firmy Patak’s. Dotąd przygotowywałem go sam, na bazie czosnku, chilli, garam masali, imbiru i innych przypraw. Gotowy sos nie tylko znacznie skraca czas przygotowania potrawy, ale również jest po prostu smaczny. Podobne curry przyrządzałem wcześniej w różny sposób, aż w końcu trafiłem na propozycję Jamie Olivera w „Każdy może gotować” i to był strzał w dziesiątkę.
1. Pokrójcie cebulę w piórka, imbir – w cienkie plasterki, łodyżki kolendry, oraz papryczkę chilli bez pestek.
2. Duście warzywa w głębokim rondlu, aż zmiękną (ok. 10 min).
3. W tym czasie pokrójcie mięso na kawałki.
4. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie do nich mięso i sos tikka masala, i wymieszajcie.
5. Dodajcie pomidory i mleko kokosowe, a następnie zamieszajcie.
6. Doprowadźcie potrawę do wrzenia i duście na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Zaglądajcie do garnka co jakiś czas, i w razie potrzeby dodajcie wody (choć wg mnie mleko i pomidory są wystarczające).
7. W tym czasie ugotujcie ryż.
8. Gdy mięso będzie gotowe, doprawcie całość pieprzem i solą (jeśli uznacie, że jest taka potrzeba).
9. Przełóżcie porcje curry do głębokich talerzy, posypcie posiekanymi listkami kolendry oraz płatkami migdałowymi.
10. Podawajcie z ryżem (w osobnych miseczkach).
Smacznego!
Wszystkie produkty firmy Patak’s zasługują na uwagę, szkoda tylko, że w Polsce są tak trudno dostępne.
To fakt, dobre składy, bez sztucznych dodatków. Chyba właśnie przestają być trudno dostępne ;-) Mam wrażenie, że są wszędzie (Alma, Makro, Piotr i Paweł – w dodatku wszędzie w promocyjnych cenach). W oficjalnej dystrybucji w Polsce ma je AB Foods.
Ooo, to chyba coś nas ominęło, musimy się zainteresować. Do tej pory przywoziliśmy sobie zapasy z Anglii ;)
Ile te sosy kosztują w Polsce? Akurat jestem w Holandii i znalazłam za 0,99E (ok. 4 zł) za słoik sosu lub pasty. Warto kupić?
Tu są w przedziale 7-9 zł za słoik. Biorąc pod uwagę ich skład, na tle innych gotowych sosów prezentują się całkiem nieźle, a przy okazji są smaczne. Tak czy owak, z częstotliwością bym nie przesadzał ;-)
Mniam mniam
Bardzo fajna strona, pozdrawiam
Mniam!
Kurczak zawsze dobry, zwłaszcza po treningu:)
czy kurczaka surowego należy dorzucic razem zz sosem, czy uprzednio go usmażyć?
Tak, chodzi o surowego kurczaka – udusi się w czasie podanym w pkt 6.