Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów.

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów to prosty, pyszny, typowo letni dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Jego podstawę stanowi bardzo esencjonalny, aromatyczny sos z pieczonych papryk i pomidorów malinowych, doprawiony pimentonem, czyli hiszpańską wędzoną papryką. Pimenton każdej potrawie dodaje głębi i jedynego w swoim rodzaju, wspaniałego dymnego i wędzonego posmaku. W razie potrzeby zastąp pimenton zwykłą mieloną papryką (łagodną i ostrą).

Kwiaty cukinii możesz również wypełnić nadzieniem, na przykład takim jak tutaj (ricotta), tutaj (kasza jaglana), tutaj (quinoa, suszone pomidory) albo tutaj (owczy twaróg, oliwki, zioła); będą wówczas bardziej treściwe. Doskonale sprawdzi się też feta albo świeżo starty Parmigiano Reggiano wymieszany z ricottą i ziołami.

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów – SKŁADNIKI:

  • 10 żeńskich kwiatów cukinii (z małymi cukinkami)
  • 3 żółte papryki Ramiro (mogą być czerwone)
  • czerwona papryka
  • 2 duże pomidory malinowe
  • biała cebula
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1-2 fenkuły (koper włoski)
  • kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu (Pimenton dulce – wędzona papryka)
  • pół łyżeczki ostrego pimentonu (Pimenton picante – wędzona papryka)
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa extra vergine
  • trochę listków świeżej mięty

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. W dużej brytfance ułóż połówki pomidorów i papryk oraz ćwiartki cebuli. Dodaj gałązki rozmarynu. Całość skrop oliwą i oprósz pieprzem.
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
  4. Usuń skórki z pomidorów i papryk, po czym przełóż warzywa do blendera*. Dodaj upieczoną cebulę, listki rozmarynu i ewentualny płyn z brytfanki. Zmiksuj na gładki sos.
  5. W głębokiej patelni podduś posiekany koper włoski, aż zacznie mięknąć. Dodaj sos i gotuj całość pod przykryciem przez kilka minut. Sos dopraw pimentonem, solą i pieprzem.
  6. Dodaj kwiaty cukinii i gotuj pod przykryciem przez kolejnych kilka minut. 
  7. Gotowe danie skrop oliwą i posyp listkami mięty. Podawaj z quinoa, kaszą, ryżem albo makaronem.

*Używam wysokoobrotowego blendera Wartmann. To blender z funkcją próżni, o której więcej pisałem tutaj.

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów

Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów