Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów.
Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów to prosty, pyszny, typowo letni dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Jego podstawę stanowi bardzo esencjonalny, aromatyczny sos z pieczonych papryk i pomidorów malinowych, doprawiony pimentonem, czyli hiszpańską wędzoną papryką. Pimenton każdej potrawie dodaje głębi i jedynego w swoim rodzaju, wspaniałego dymnego i wędzonego posmaku. W razie potrzeby zastąp pimenton zwykłą mieloną papryką (łagodną i ostrą).
Kwiaty cukinii możesz również wypełnić nadzieniem, na przykład takim jak tutaj (ricotta), tutaj (kasza jaglana), tutaj (quinoa, suszone pomidory) albo tutaj (owczy twaróg, oliwki, zioła); będą wówczas bardziej treściwe. Doskonale sprawdzi się też feta albo świeżo starty Parmigiano Reggiano wymieszany z ricottą i ziołami.
Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów – SKŁADNIKI:
- 10 żeńskich kwiatów cukinii (z małymi cukinkami)
- 3 żółte papryki Ramiro (mogą być czerwone)
- czerwona papryka
- 2 duże pomidory malinowe
- biała cebula
- 3 gałązki rozmarynu
- 1-2 fenkuły (koper włoski)
- kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu (Pimenton dulce – wędzona papryka)
- pół łyżeczki ostrego pimentonu (Pimenton picante – wędzona papryka)
- pieprz roztarty w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa extra vergine
- trochę listków świeżej mięty
Kwiaty cukinii w sosie z pieczonych papryk i pomidorów – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W dużej brytfance ułóż połówki pomidorów i papryk oraz ćwiartki cebuli. Dodaj gałązki rozmarynu. Całość skrop oliwą i oprósz pieprzem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
- Usuń skórki z pomidorów i papryk, po czym przełóż warzywa do blendera*. Dodaj upieczoną cebulę, listki rozmarynu i ewentualny płyn z brytfanki. Zmiksuj na gładki sos.
- W głębokiej patelni podduś posiekany koper włoski, aż zacznie mięknąć. Dodaj sos i gotuj całość pod przykryciem przez kilka minut. Sos dopraw pimentonem, solą i pieprzem.
- Dodaj kwiaty cukinii i gotuj pod przykryciem przez kolejnych kilka minut.
- Gotowe danie skrop oliwą i posyp listkami mięty. Podawaj z quinoa, kaszą, ryżem albo makaronem.
*Używam wysokoobrotowego blendera Wartmann. To blender z funkcją próżni, o której więcej pisałem tutaj.