Kwiaty cukinii z mozzarellą i anchois.
Kwiaty cukinii zapiekane z mozzarellą i anchois to mój tegoroczny przebój lata. Uwielbiam anchois za intensywny smak umami, który świetnie współgra z całą masą potraw, a połączenie anchois z kwiatami cukinii i mozzarellą jest po prostu znakomite. Szybko pożałowałem, że upiekłem tylko 12 kwiatów, spokojnie dalibyśmy radę nawet 24 sztukom (!).
Do zapiekania lepiej używać żeńskich kwiatów cukinii, czyli tych z mikro cukiniami, które dodatkowo wzbogacają danie. W razie potrzeby, mieszankę przypraw saporito zastąp inną aromatyczną przyprawą – świetnie sprawdzi się choćby zielony pieprz lub ziołowa sól (choć na ilość soli warto uważać, ponieważ anchois już są mocno słone). Kwiaty piekę do momentu, aż ładnie się zrumienią, po czym od razu podaję. Bardzo polecam, rewelacja!
Jeżeli nie lubisz anchois, sprawdź inne fajne przepisy na KWIATY CUKINII.
Kwiaty cukinii z mozzarellą i anchois – SKŁADNIKI:
- 12 żeńskich kwiatów cukinii (czyli tych z małymi cukiniami)
- 250 g mozzarelli di bufala (możesz również użyć innego sera, który ładnie się zapieka)
- 12 filecików anchois
- duża łyżka listków tymianku
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- 3 szczypty płatków chili
- 2 szczypty saporito (sycylijska mieszanka przypraw na bazie suszonych pomidorów i prażonych migdałów z dodatkiem bazylii, czosnku i soli – zobacz)
Kwiaty cukinii z mozzarellą i anchois – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Mozzarellę podziel na 12 części.
- Do kielicha każdego kwiatu cukinii włóż po jednym anchois, szczypcie listków tymianku oraz porcji mozzarelli.
- Wypełnione nadzieniem kwiaty cukinii układaj kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kwiaty skrop oliwą i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.
- Upieczone kwiaty cukinii przełóż na talerz, skrop dodatkowo odrobiną oliwy i posyp listkami tymianku, płatkami chili i saporito, gotowe!