- 1 kg jagód
- ok. 350-400 g gęstego jogurtu, np. greckiego pełnotłustego (naturalnego, bez cukru)
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie: tonka lub wanilia
Lody jagodowe domowej roboty – najlepsze. Z trzech składników, bez cukru.
Najlepsze na świecie, polskie, soczyste, dojrzałe i słodkie jagody, a do tego nieco pysznego miodu i gęsty naturalny jogurt. Tylko tyle i aż tyle, by uzyskać genialne domowe lody jagodowe. Bez cukru, bez jajek – idealny deser na letnie upały.
Co roku w sezonie dopada nas faza na jakieś owoce. Niezależnie od tego, które z nich zawsze mają niczym niezagrożoną pozycję w TOP 5 czy TOP 10, jedne przejmują wtedy pełną kontrolę i nie ma przebacz. Codziennie albo co kilka dni wewnętrzny imperatyw nakazuje wędrować na targ po nowe zapasy, żeby przypadkiem np. malin, czereśni czy moreli w domu nie zabrakło. W tym roku padło na jagody (ZOBACZ). Nie ma dnia bez porcji tychże saute albo z samym jogurtem. Bez cukru rzecz jasna, bo przecież same jagody są już tak słodkie, że nie ma potrzeby poprawiać natury.
Lody jagodowe to dodatkowy pretekst, by jeść tych pysznych owoców więcej :-) Można piec ciasta z jagodami, pytanie tylko – po co, skoro na wyciągnięcie ręki jest coś tak dobrego. Przepis jest bardzo prosty, a efekt – nieprzyzwoicie smaczny. Polecam!
Sprawdź też inne PRZEPISY NA LODY I SORBETY
PRZEPIS:
- Porządnie przepłucz jagody, usuń ewentualne listki i szypułki.
- Zmiksuj jagody z jogurtem i miodem na gładko. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy (tonkę lub wanilię).
- Przelej masę do miski i wstaw na noc do lodówki, by dobrze się schłodziła.
- Następnego dnia przełóż do sorbetiery (lub maszyny do lodów) i mieszaj ok. 40-45 minut.
- Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny.
CZYTAJ TEŻ: PRZYPRAWY, KTÓRE WARTO ZNAĆ
Użyłem tu wielokwiatowego miodu z wielkopolskiej pasieki Kulmy.
Nabyłam wreszcie maszynę do lodów i teraz testuję przepisy jak szalona. Twój sorbet czekoladowy to niebo w gębie, a dziś na tapecie morelowe z cydrem
Czy zamiast miodu mogę dodać syrop klonowy?
Tak
Domowe jagodowe to jedne z najlepszych lodów jakie kiedykolwiek jadłam! Tylko że moje były bardzo śmietanowe, a te to sama jagoda <3 Zrobi się :D
A ja (przedwcześnie) uradowana zakupem maszynki do lodów robiłam lody jagodowe wg Twojego przepisu na malinowe z ricottą. I też były dobre :-) Tylko że maszynka nieco kijowa… No, ale jak się kupuje tanio to się i taką ma
Moja sorbetiera też nieco kijowa, a nie była najtańsza. Maszyna do lodów to sprzęt, który najwyraźniej wymaga jeszcze dopracowania, samo logo nie załatwia sprawy. Tak czy owak cieszę się, że były dobre :-)
Pycha!!! Nic więcej mi nie trzeba! I do tego bez jajek :)
:-)
Mniam, znów lody! Wyglądają cudownie ;)
Świetne łyżki, pięknie komponują się na zdjęciu :)
Odkąd mam maszynę do lodów, w ogóle nie kupuję gotowców. Takie lody jak te są nalepsze – na maksa wypakowane owocami, bez cukru. Samo zdrowie, samo lato!
A czy da radę je zrobić bez tej maszyny? Jeśli tak, to jak? :) Mam co najmniej trzy powody zeby takiej nie kupować, a fajnie by było choc raz w sezonie zrobić takie lody. Szymon doradź!
Zrób tak, jak tu https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/lody-malinowe/
Zmniejsz też ilość jagód (np. 600 g) i dodaj 600 g jogurtu.
U mnie co roku jagody najlepsze :) Lody prezentują się smakowicie :)
:-) dzięki