• 1 kg jagód
  • ok. 350-400 g gęstego jogurtu, np. greckiego pełnotłustego (naturalnego, bez cukru)
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie: tonka lub wanilia

Lody jagodowe domowej roboty – najlepsze. Z trzech składników, bez cukru.

Najlepsze na świecie, polskie, soczyste, dojrzałe i słodkie jagody, a do tego nieco pysznego miodu i gęsty naturalny jogurt. Tylko tyle i aż tyle, by uzyskać genialne domowe lody jagodowe. Bez cukru, bez jajek – idealny deser na letnie upały.

Co roku w sezonie dopada nas faza na jakieś owoce. Niezależnie od tego, które z nich zawsze mają niczym niezagrożoną pozycję w TOP 5 czy TOP 10, jedne przejmują wtedy pełną kontrolę i nie ma przebacz. Codziennie albo co kilka dni wewnętrzny imperatyw nakazuje wędrować na targ po nowe zapasy, żeby przypadkiem np. malin, czereśni czy moreli w domu nie zabrakło. W tym roku padło na jagody (ZOBACZ). Nie ma dnia bez porcji tychże saute albo z samym jogurtem. Bez cukru rzecz jasna, bo przecież same jagody są już tak słodkie, że nie ma potrzeby poprawiać natury.

Lody jagodowe to dodatkowy pretekst, by jeść tych pysznych owoców więcej 🙂 Można piec ciasta z jagodami, pytanie tylko – po co, skoro na wyciągnięcie ręki jest coś tak dobrego. Przepis jest bardzo prosty, a efekt – nieprzyzwoicie smaczny. Polecam!

Sprawdź też inne PRZEPISY NA LODY I SORBETY

Lody jagodowe L_04

Lody jagodowe L_02

Lody jagodowe L_11

PRZEPIS:

  1. Porządnie przepłucz jagody, usuń ewentualne listki i szypułki.
  2. Zmiksuj jagody z jogurtem i miodem na gładko. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy (tonkę lub wanilię).
  3. Przelej masę do miski i wstaw na noc do lodówki, by dobrze się schłodziła.
  4. Następnego dnia przełóż do sorbetiery (lub maszyny do lodów) i mieszaj ok. 40-45 minut.
  5. Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny.

CZYTAJ TEŻ: PRZYPRAWY, KTÓRE WARTO ZNAĆ

Użyłem tu wielokwiatowego miodu z wielkopolskiej pasieki Kulmy.

Lody jagodowe L_09

Lody jagodowe L_07

Lody jagodowe L_03

Lody jagodowe L_10