Lody pistacjowe z trzech składników (kremowe, wegańskie).

Lody i sorbety pistacjowe to smaki, które przywołują wspomnienia z Włoch, Hiszpanii, Francji. Granita pistacjowa i pistacje z Bronte są z kolei symbolem Sycylii. Wiadomo, że wszystkie te desery najlepiej smakują w miejscu pochodzenia, pod palącym śródziemnomorskim słońcem, ale przygotowanie i spałaszowanie małej porcji w domu również dostarcza sporo przyjemności, więc… dlaczego nie? 🙂

Technicznie rzecz biorąc, lody pistacjowe zrobione według tego przepisu są właściwie sorbetem, ponieważ składają się tylko z pistacji, wody i słodzidła. Nie ma w nich mleka, śmietany, jajek ani żadnych innych składników pochodzenia zwierzęcego. Receptura i metoda przygotowania bazują na moim starym przepisie na sorbet z gorzkiej czekolady (czekolada, kakao, woda, cukier kokosowy).

Lody pistacjowe z mojego przepisu – podobnie jak ich śródziemnomorski pierwowzór – nie są bardzo słodkie. Celowo ich nie przesładzam, ponieważ zależy mi na tym, by smakowały pistacjowo, ale jeżeli chcesz, możesz zwiększyć ilość słodzidła. Zamiast dodawać rafinowany cukier, słodzę lody czystą fruktozą. Fruktoza jest dwa razy słodsza od cukru, dzięki czemu do deserów można jej dodać dwa razy mniej, ograniczając tym samym ich kaloryczność.

Bazą lodów z pistacji jest pasta pistacjowa. Najprościej przywieźć ją z Włoch (pasty z pistacji z Bronte) lub Francji (Jean Herve) albo kupić online w Polsce. Prawdziwa, czysta pasta z pistacji składa się tylko z zielonych orzeszków. Nie ma w niej soli ani dodatkowych olejów. W braku pasty, lody możesz zrobić z niesolonych pistacji bardzo drobno zmielonych w robocie kuchennym. Przepis możesz potraktować także jako punkt wyjścia do przygotowania lodowego deseru z dowolnego masła orzechowego. Pasta z pistacji to nic innego jak ekstremalnie gładkie i kremowe masło orzechowe. Jeśli nie pistacje, to nerkowce, orzechy brazylijskie, macadamia, włoskie, pecan albo laskowe – z każdych można zrobić pyszne lody, sorbet lub granitę, dodając tylko wodę i odrobinę je dosładzając.

Lody pistacjowe z trzech składników

Lody pistacjowe z trzech składników

Lody pistacjowe – SKŁADNIKI na 8 gałek:

  • 200 g pasty pistacjowej (czysty skład, 100% sycylijskich pistacji z Bronte)
  • 300 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 5-6 łyżeczek fruktozy w proszku
  • szczypta soli morskiej (opcjonalnie)

Lody pistacjowe – PRZEPIS:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na jednolitą i gładką masę.
  2. Przelej masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Ja używam maszynki Zyle, w której łączny czas przygotowania lodów wyniósł ok. 2 godzin (mieszanie + mrożenie). Gotowe lody wyglądają tak: ZOBACZ.
  3. Kiedy lody będą gotowe, przełóż je do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 15-20 minut.
  4. Podawaj lody z dodatkiem posiekanych pistacji.

Lody pistacjowe z trzech składników

Lody pistacjowe z trzech składników