Lody z mango z nutą limonki – bez cukru.

Pyszne kremowe lody ze słodziutkiego mango, przełamane kwaskowatym sokiem z limonki, nie potrzebują nawet grama cukru. Jeżeli nie lubisz przesłodzonych deserów lodowych, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Tylko trzy składniki i sporo przyjemności. Nie czekaj do lata! ;-)

Uwagi:

  • Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast wegańskich, użyj zwykłej śmietany
  • Lody możesz dosłodzić, choć naprawdę nie ma takiej potrzeby

Lody z mango z nutą limonki

Lody z mango z nutą limonki

Lody z mango z nutą limonki

Lody z mango z nutą limonki

Lody z mango z nutą limonki

Lody z mango z nutą limonki

Lody z mango z nutą limonki – SKŁADNIKI na ok. 12 gałek:

  • dojrzałe mango – 2 sztuki
  • 200 g śmietanki kokosowej (wegańskiej) lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
  • sok z 1 limonki (lub cytryny)

Lody z mango z nutą limonki – PRZEPIS:

  1. Składniki na lody (mango, wegańska śmietana, świeżo wyciśnięty sok z limonki) umieść w kielichu blendera molekularnego Zyle Led II i zmiksuj na gładki mus. Gotową masę możesz schłodzić w lodówce (przez kilka godzin lub całą noc), ale nie jest to konieczne.
  2. Postępuj zgodnie z instrukcją maszyny do lodów. W przypadku mojej maszynki do lodów wystarczy wypełnić pojemnik masą na lody, zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie soft lub hard. W tym przypadku użyłem trybu hard.
  3. Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia – ma gęstą kremową konsystencję. Jeżeli chcesz, by lody były bardziej zwarte i formowały się w ładne gałki, po wyjęciu z maszynki przełóż je do plastikowego pojemnika i wstaw na 1-2 godziny do zamrażarki.
  4. Lody możesz podać z dodatkową porcją mango, pokrojonego np. w kostkę.
  5. Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki.

Maszynka do lodów Zyle

Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra ma te same zalety, co poprzednia mniejsza wersja – jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.

Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Lody z mango z nutą limonki

Lody z mango z nutą limonki

Lody z mango z nutą limonki