Malinówki – kruche tartaletki z malinami.

Najłatwiejsze kruche tartaletki z malinami. Wypełnione tylko owocami, bez cukru, pyszne i zdrowe. To świetny i szybki deser na każdą okazję! Mini tarty na tym samym bezglutenowym kruchym cieście, co zwykle możesz nadziać także innymi drobnymi owocami, np. jagodami, porzeczkami czy wiśniami.

Malinówki - kruche tartaletki z malinami

Malinówki - kruche tartaletki z malinami

Malinówki - kruche tartaletki z malinami

Malinówki - kruche tartaletki z malinami

Malinówki – SKŁADNIKI na 4 sztuki:

(na 4 mini formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 10 cm każda albo na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm)

Na kruche ciasto:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g ricotty (albo półtłustego twarogu)
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • 80-100 g erytrytolu (ja dodaję do ciasta 50 g)

Plus:

  • ghee lub masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie:

  • 500 g malin

Malinówki – PRZEPIS:

  1. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie chwilę!).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. Natłuść ghee lub masłem mini formy do tarty.
  4. Schłodzone ciasto podziel na pół. Jedną połowę odłóż i wstaw do lodówki (by się nie ogrzało), a drugą połowę ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  5. Przełóż rozwałkowane ciasto do czterech małych foremek (albo do jednej dużej), usuń nadmiar. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
  6. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij tartaletki z piekarnika i, dociskając owoce, szczelnie wypełnij je malinami.
  7. Odłożoną wcześniej drugą połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przykryj ciastem konfiturę, tworząc wierzch tartaletek, lekko ugnieć i usuń nadmiar ciasta.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut.
  9. Gotowe mini tarty odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęły.
  10. Podawaj na gorąco albo na zimno. Tartaletka po 20-30 minutach od wyjęcia z piekarnika wciąż ma gorący owocowy środek i smakuje jak marzenie! Z kolei wystudzona jest doskonałą parą dla filiżanki gorącej czarnej kawy, smacznego!

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Malinówki - kruche tartaletki z malinami

Malinówki - kruche tartaletki z malinami

Malinówki - kruche tartaletki z malinami

Malinówki - kruche tartaletki z malinami

Malinówki - kruche tartaletki z malinami