• ok. 500 g truskawek
  • 2 porcje shortbreada ze słonecznikiem (link do przepisu - w treści)
  • 150 g twarożku naturalnego (tu: Bieluch)
  • 150 g jogurtu naturalnego bez cukru
  • laska wanilii (albo ew. łyżeczka pasty waniliowej)

Lekkie śniadanie z truskawek i twarożku.

Bardzo fajny pomysł na szybkie śniadanie w tygodniu (albo zdrowy bezcukrowy deser). Przygotowane wieczorem, wstawione na noc do lodówki.

W zależności od pory roku i sezonu, zamiast truskawek możesz użyć dowolnych innych owoców. Nie dosładzam musu, ale jeśli wolisz słodsze smaki, możesz dodać miód, cukier albo np. stewię.

Po nocy spędzonej w lodówce shortbread na dnie szklanki – pod wpływem wilgotnego musu – zmienia się w lekko ciągnącą czekoladę.

Błyskawiczne i pyszne, polecam!

Sprawdź też:

PRZEPISY Z TRUSKAWKAMI

Truskawki z ziemia L_02

Truskawki z ziemia L_08

PRZEPIS:

1. Truskawki opłucz, usuń szypułki i zmiksuj owoce w blenderze na mus.

2. Na dno każdej szklanki wsyp pół porcji pokruszonego shortbreada słonecznikowego (ZOBACZ PRZEPIS). Jeśli nie chce Ci się robić shortbreada, możesz go zastąpić muesli lub granolą (najlepiej domowej roboty), pokruszonymi orzechami, etc.

3. Twarożek wymieszaj z jogurtem naturalnym i wanilią i przełóż do szklanek.

4. Pozostałą część szklanek wypełnij musem truskawkowym prawie do pełna. Lekko zamieszaj, tworząc ładne owocowe smugi i dopełnij musem do krawędzi szklanki.

5. Na wierzchu każdej porcji ułóż po kilka plasterków truskawek, posyp pozostałą połową 1 porcji shortbreada i udekoruj truskawką.

6. Wstaw do lodówki albo wcinaj od razu!;-)

Smacznego!

Truskawki z ziemia L_04