- 6 jajek
- 80-100 g świeżego groszku
- 10 zielonych szparagów
- garść listków kolendry
- 1-2 papryczki chilli
- oliwa extra vergine
- masło
- sól
- pieprz
- kwiatki jarmużu (opcjonalnie)
Omlet z groszkiem i sałatką ze szparagów.
Młody świeżo wyłuskany i chrupiący groszek świetnie sprawdza się m.in. jako dodatek do omletów.
Nie trzeba go rzecz jasna wcześniej blanszować – w omlecie bez trudu zachowa chrupkość i piękny kolor.
Z podanej ilości jajek przyrządzam jeden duży (ale nie gruby!) omlet przeznaczony jako porcja dla dwóch osób. Taki efekt osiągniesz, używając patelni o sporej średnicy (tu: 32 cm). Jeżeli nie jesteś w posiadaniu takiego sprzętu, usmaż dwa omlety (po 3 jajka na każdy omlet) na dwóch mniejszych patelniach.
Bardzo trafionym uzupełnieniem omletu jest prosta sałatka ze szparagów, kolendry i chilli. Pycha!
PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i blanszuj szparagi we wrzątku (2 minuty). Obieraczką do warzyw pokrój szparagi w paski i przełóż do miski.
- Dodaj kolendrę, posiekaną papryczkę chilli i kwiaty jarmużu. Wlej trochę oliwy, wymieszaj i odstaw.
- W misce roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię, wrzuć trochę masła, wlej jajka, po czym rozsyp po powierzchni omletu groszek (jeśli wolisz, groszek możesz również dodać wcześniej do miski z jajkami przed wlaniem ich na patelnię).
- Przykryj patelnię i smaż do momentu, aż góra omletu lekko się zetnie.
- Zsuń omlet na talerz i podaj z sałatką.
Mam groszek, oł jeeee, to będzie moje środowe śniadanie, lalalala
To jest omlet idealny