Owsianka z piekarnika na soku z mango.
Pieczona owsianka na świeżo wyciskanym soku z mango, zagęszczona roślinną śmietaną kokosową i pełna słodko-chrupkich bakalii jest doskonałym śniadaniem na jesień i zimę. Owsianka wygląda jak ciasto, kroi się w zgrabne kawałki, zachowuje świeżość przez co najmniej trzy – cztery dni i ma znakomity skład. To węglowodanowe, wysokoenergetyczne śniadanie idealne, które tradycyjną gotowaną owsiankę przebija po stokroć. Pieczona owsianka jest poręczna i mobilna, możesz zabrać ją ze sobą nawet w podróż czy do pracy, a jej gotowany odpowiednik nie jest nawet w połowie tak uniwersalny.
Mimo sporej ilości gęstego soku z mango owsianka nie jest bardzo słodka, dlatego jeżeli wolisz wyraźnie słodkie smaki, możesz dodać do niej świeże daktyle lub gotową podać z miodem. Upiecz ją wieczorem, a szykowanie śniadania przez kolejnych kilka dni będziesz mieć z głowy!
Owsianka z piekarnika na soku z mango – SKŁADNIKI na 16-20 porcji:
Owsianka
- 300 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g mielonych migdałów
- 120 g prażonych orzechów laskowych
- 100 g makucha* z orzechów tygrysich (chufa) po tłoczeniu mleka roślinnego (makuch jest tak suchy, że po tłoczeniu nie trzeba go dosuszyć); w braku makucha dodaj więcej mielonych migdałów lub orzechów
- 100 g sproszkowanego korzenia macy (opcjonalnie – mam, więc zużywam)
- garść płatków kokosowych
- 100 g miechunki
- 100 g morwy białej
- 200 g vegan śmietany kokosowej
- 4 dojrzałe mango na sok (=600 ml gęstego soku)
- olej kokosowy do natłuszczenia formy
- 2 łyżki sproszkowanego korzenia macy (opcjonalnie – mam, więc zużywam)
- szczypta soli roztartej w moździerzu
Owsianka z piekarnika na soku z mango – PRZEPIS:
- Mango obierz ze skóry, oddziel miąższ od pestki i wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann*. Z 4 sztuk uzyskasz ok. 600-700 ml soku, w zależności od soczystości owoców.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki wraz z przyprawami, po czym dodaj świeżo wyciśnięty sok z mango i roślinną śmietanę. Wymieszaj, najlepiej dłońmi i odstaw miskę na pół godziny, by płatki wchłonęły płyny i napęczniały.
- W tym czasie natłuść formę do pieczenia olejem kokosowym, po czym przełóż owsiankę do brytfanki i piecz ok. 35 minut.
- Gdy owsianka ładnie się zetnie i zarumieni, a jej ranty zaczną odchodzić od ścianek naczynia wyjmij ją z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Podawaj od razu albo na zimno. Fajne dodatki to m.in. kwaśne owoce (np. sos z żurawiny, malin, porzeczek), ricotta, gęsty jogurt, konfitura, etc. Z kubkiem gorącej czarnej kawy smakuje najlepiej!
- Owsiankę możesz przechowywać do 5 dni.
*Pulpę po tłoczeniu soku z mango suszę w dehydratorze (60 stopni C przez ok. 10 godzin), po czym miksuję na jadalny puder, który świetnie nadaje się do deserów.