Pieczona dynia z sałatką z komosy.

Pieczona dynia z sałatką z komosy to proste i pożywne danie z dynią w roli głównej. Z podanych proporcji przygotujesz większą porcję sałatki z quinoa niż potrzeba do dyni, warto jednak skorzystać z okazji i zrobić jej więcej – jest tak pyszna, że po prostu nie wypada inaczej.

Dynię piecz dłużej, niż krócej. Górna część powinna ładnie się zrumienić, a miąższ idealnie zmięknąć – powinien być kremowy i możliwy do swobodnego krojenia widelcem. Jeżeli dysponujesz świeżutką dynią z pewnego źródła (w sezonie), możesz nie obierać jej ze skórki – kiedy zmięknie, jest jadalna. Poza sezonem, lepiej sprawdza się jednak wersja obrana, szczególnie, gdy – tak jak ja – używasz dyni kupionej latem, która kilka miesięcy leżakowała w zimnym garażu – w takim przypadku warto ją obrać. Dodatek granatu nasuwa się samoczynnie – jego soczyste pestki doskonale pasują zarówno do dyni, jak i do quinoa.

Możesz usunąć pestki z chilli, by stonować ich ostrość, ale wyraźnie pikantna nuta sałatki dobrze komponuje się z łagodnym smakiem dyni i słodyczą pestek granatu. Tłoczony na zimno, intensywnie ciemnozielony olej z pestek dyni nie tylko fajnie podkreśla smak komosy, ale też lekko podbija jej kolor.

Pieczona dynia z sałatką z komosy 

Pieczona dynia z sałatką z komosy 

Pieczona dynia z sałatką z komosy 

Pieczona dynia z sałatką z komosy – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:

Dynia

  • 1 mała dynia piżmowa – Butternut (ok. 500 g)
  • czarny pieprz roztarty w moździerzu (ilość wedle uznania)
  • sól (różowa himalajska, roztarta w moździerzu, ilość wedle uznania)
  • oliwa extra vergine

Sałatka

  • 200 g komosy ryżowej (quinoa) – białej lub innej
  • 2 papryczki chilli
  • ok. 50 g orzechów pekan (lub innych, np. orzechów włoskich)
  • 2 małe szalotki
  • duża garść posiekanych listków kolendry
  • łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • sok z jednej limonki
  • olej z pestek dyni, tłoczony na zimno
  • sól (opcjonalnie, ja nie używam)

Plus

  • pestki z połówki granatu

Pieczona dynia z sałatką z komosy – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Butternut obierz ze skórki, najlepiej przy użyciu poziomej obieraczki do warzyw. Obraną dynię przekrój wzdłuż na pół, po czym usuń łyżką gniazdo nasienne.
  3. Ponacinaj nożem powierzchnię dyni, tworząc kratkę.
  4. Ułóż połówki dyni na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Naciętą stronę dyni skrop oliwą, rozcierając ją palcami po całej powierzchni. Oprósz solą i pieprzem.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 70-80 minut. Na ostatnie 20 minut przestaw dynię pod górną grzałkę.
  6. W tym czasie przygotuj sałatkę z quinoa. Komosę ryżową przepłucz i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (ok. 12 minut). Ugotowaną i przestudzoną komosę przełóż do miski. Dodaj posiekaną szalotkę i chilli (możesz usunąć pestki, ja zostawiam), grubo posiekane orzechy, kolendrę, zielony pieprz, sok z limonki oraz olej z dyni. Wymieszaj.
  7. Upieczone połówki dyni przełóż na talerze. Dodaj porcje sałatki, wypełniając nią wgłębienie po nasionach dyni. Posyp pestkami granatu i skrop całość olejem z pestek dyni.

PS. Quinoa przygotowana jak w pkt 6 jest świetna sama w sobie, dlatego sprawdza się jako dodatek do wszystkiego. Jeżeli zostaną Ci niewykorzystane pestki z granatu, dodaj je do sałatki z komosy, będzie jeszcze smaczniejsza.

Pieczona dynia z sałatką z komosy 

Pieczona dynia z sałatką z komosy 

Pieczona dynia z sałatką z komosy