Pieczony batat z sardynką i bobem.
Talerzyk jak ze słynnej lizbońskiej Sol e Pesca – proste i pyszne danko z zapuszkowaną portugalską sardynką, pieczonym batatem i siekanym młodym bobem.
Bataty powinny piec się długo. Mają być idealnie miękkie, skórka powinna lekko napęcznieć, a po wyjęciu batatów z piekarnika powinna się pomarszczyć. Do batatów doskonale pasuje bób, z którego zrobiłem chrupką zieloną salsę. Posiekany bób pięknie łączy się z aromatycznymi ziołami i oliwą, a przy okazji uzupełnia talerz o soczyście zielony kolor. Rzodkiewki siekam cienko na mandolinie bezpośrednio nad talerzami.
Pieczony batat z sardynką i bobem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 spore bataty
- 2 puszki portugalskich sardynek (tu: w zalewie z oliwy i soku z cytryny, po 3 sztuki w puszce)
- ok. 150-200 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- 3 gałązki mięty
- łyżka listków tymianku
- mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
- 2-3 rzodkiewki
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- sok z jednej limonki
Pieczony batat z sardynką i bobem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszoruj i osusz bataty. Ułóż je w całości na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 2 godziny. Czas pieczenia każdorazowo zależy od wielkości i odmiany batata (w Polsce odmiany batatów nie są oznaczane, a co gorsza bywają mieszane).
- W tym czasie ugotuj bób, ostudź i obierz ze skórki, po czym posiekaj (jak w tym przepisie).
- W misce wymieszaj posiekany bób i pistacje, a także tymianek i posiekane listki mięty oraz oliwę. Opcjonalnie, możesz dodać również pieprz lub sól.
- Ostudzone bataty pokrój w grube (ok. 1 cm) plastry i ułóż na talerzu, na przykład po 3 na porcję.
- Dodaj porcję zielonej salsy z bobu. Na plastrach batatów ułóż sardynki.
- Używając mandoliny pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki bezpośrednio nad talerzami.
- Całość skrop oliwą i posyp listkami tymianku. Chwilę przed podaniem skrop porcje sokiem z limonki.