Pieczony batat z sardynką i bobem.

Talerzyk jak ze słynnej lizbońskiej Sol e Pesca – proste i pyszne danko z zapuszkowaną portugalską sardynką, pieczonym batatem i siekanym młodym bobem.

Bataty powinny piec się długo. Mają być idealnie miękkie, skórka powinna lekko napęcznieć, a po wyjęciu batatów z piekarnika powinna się pomarszczyć. Do batatów doskonale pasuje bób, z którego zrobiłem chrupką zieloną salsę. Posiekany bób pięknie łączy się z aromatycznymi ziołami i oliwą, a przy okazji uzupełnia talerz o soczyście zielony kolor. Rzodkiewki siekam cienko na mandolinie bezpośrednio nad talerzami.

Pieczony batat z sardynką i bobem

Pieczony batat z sardynką i bobem

Pieczony batat z sardynką i bobem

Pieczony batat z sardynką i bobem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 spore bataty
  • 2 puszki portugalskich sardynek (tu: w zalewie z oliwy i soku z cytryny, po 3 sztuki w puszce)
  • ok. 150-200 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • 3 gałązki mięty
  • łyżka listków tymianku
  • mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • 2-3 rzodkiewki
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • sok z jednej limonki

Pieczony batat z sardynką i bobem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Wyszoruj i osusz bataty. Ułóż je w całości na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 2 godziny. Czas pieczenia każdorazowo zależy od wielkości i odmiany batata (w Polsce odmiany batatów nie są oznaczane, a co gorsza bywają mieszane).
  3. W tym czasie ugotuj bób, ostudź i obierz ze skórki, po czym posiekaj (jak w tym przepisie).
  4. W misce wymieszaj posiekany bób i pistacje, a także tymianek i posiekane listki mięty oraz oliwę. Opcjonalnie, możesz dodać również pieprz lub sól.
  5. Ostudzone bataty pokrój w grube (ok. 1 cm) plastry i ułóż na talerzu, na przykład po 3 na porcję.
  6. Dodaj porcję zielonej salsy z bobu. Na plastrach batatów ułóż sardynki.
  7. Używając mandoliny pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki bezpośrednio nad talerzami.
  8. Całość skrop oliwą i posyp listkami tymianku. Chwilę przed podaniem skrop porcje sokiem z limonki.

Sprawdź inne przepisy z batatami i bobem.

Pieczony batat z sardynką i bobem

Pieczony batat z sardynką i bobem

Pieczony batat z sardynką i bobem