Pieczony naleśnik z malinami.
Jajka, mleko, masło, mąka – kryzysowe hity nie bez powodu. Ile szybkich i banalnie prostych śniadań możesz przygotować, używając tylko tych kilku składników? Mnóstwo! W tym cały szereg potraw typowych dla lokalnych kuchni różnych krajów, które można wrzucić do jednego zbioru pod hasłem: pieczony naleśnik. Far Breton, Flaugnarde, Kropsua aka Pannukakku, Dutch Baby aka Bismarck, Clafoutis i tak dalej sprowadzają się do tego, że świeże lub suszone owoce zalewasz ciastem jak na naleśniki, wstawiasz do piekarnika, czekasz chwilę i gotowe! Tak przygotowany naleśnik jest na tyle duży (6-8 porcji), że spokojnie naje się nim cała rodzina, a jeżeli cokolwiek zostanie, zaczeka w lodówce do kolejnego dnia. Pieczony naleśnik z owocami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ma konsystencję miękkiego ciasta z kremowym, budyniowym środkiem. Zdaniem wielu, najlepszy jest właśnie prosto z lodówki.
Używam formy do pieczenia o wymiarach 24 x 37 cm.
Pieczony naleśnik z malinami – SKŁADNIKI na 6 porcji:
- ok. 500 g malin, jagód lub innych owoców (mogą być mrożone, przed użyciem nie rozmrażam malin ani jagód)
- 6 jajek (zerówka, wolny wybieg, rozmiar M)
- 140 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 500 ml świeżego mleka (2% tłuszczu); mleko roślinne też będzie OK
- ghee (masło klarowane) do natłuszczenia formy
- szczypta soli
- (opcjonalnie) 3 łyżki Cointreau; może być też kirsch, eau-de-vie, aquavit, koniak, brandy, calvados, etc.
- (opcjonalnie) 1 tonka, roztarta w moździerzu lub starta na tarce, zamiast tonki może być wanilia lub gałka muszkatołowa
Pieczony naleśnik z malinami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Formę do pieczenia natłuść masłem. Rozsyp maliny na dnie naczynia.
- W misce wymieszaj rózgą jajka, mąkę, erytrytol, sól i 1/3 mleka, tak by w cieście nie było grudek. Dodaj pozostałe mleko, ewentualny alkohol, tonkę lub wanilię i wymieszaj. Ciasto powinno mieć płynną i gładką konsystencję.
- Zalej maliny ciastem i wstaw formę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 40 minut.
- Wyjmij naleśnik z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygł.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej w dniu przygotowania albo wstaw naleśnik na noc do lodówki i podaj na zimno następnego dnia. Z filiżanką czarnej kawy smakuje wspaniale!
- Przed podaniem możesz oprószyć go cukrem pudrem, najlepiej tym bez kalorii.