Pietruszka w pomarańczach.
Jeżeli, podobnie jak ja, dostrzegasz w pietruszce kulinarny potencjał, na pewno znasz już przepis na niezwykłe pietruszki Vichy. Dzisiejszy pomysł z poprzednim łączy jedno: pietruszki znów grają pierwsze skrzypce!
Pietruszki duszone w soku z pomarańczy to patent, który z powodzeniem sprawdzi się też w odniesieniu do marchewek (ZOBACZ) czy selera, pokrojonego w dość drobną kostkę. Choć pomarańcze i sok z pomarańczy łączy się zwykle z marchewką, warto spróbować wariantu z pietruszką. Przekonasz się, że takie połączenie zagra równie dobrze!
Tak przyrządzone pietruszki traktujemy jako samodzielne warzywne danie, a w mniejszej porcji sprawdzą się nawet w roli nietypowego deseru.
Uwagi:
- W razie potrzeby użyj innego pieprzu, postaraj się wybrać jak najbardziej aromatyczny,
- Tonkę możesz zastąpić odrobiną cynamonu albo kardamonu,
- Gotowa pietruszka ma być miękka, ale powinna pozostać zwarta – lepiej, by była nieco al dente aniżeli rozgotowana (warzywa mają być smaczne, a nie miękkie).
Czytaj też:
Pietruszka w pomarańczach – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 1 kg pietruszki
- 8 pomarańczy i 2 limonki na sok (z takiej ilości uzyskałem ok. 900 ml soku); same pomarańcze też będą OK
- 4 pomarańcze jako dodatek do pietruszek (filetowane cząstki owoców)
- garść listków świeżej mięty
- po pół tonki i gałki muszkatołowej
- łyżeczka pieprzu Cubeba
- garść orzechów pecan (orzechy włoskie lub laskowe sprawdzą się równie dobrze)
- 2 łyżeczki miodu (u mnie: z cynamonem)
- trochę oliwy extra vergine
Pietruszka w pomarańczach – PRZEPIS:
- Używając robota kuchennego Magimix z przystawką do cytrusów wyciśnij sok z pomarańczy i limonek. Uzyskasz ok. 900 ml soku pomarańczowego, a w przepisie użyjesz ok. 700 ml.
- Obrane ze skórki pietruszki posiekaj w cienkie plasterki. Najgrubsze końcówki pietruszek możesz posiekać w półplasterki. Jeżeli chcesz osiągnąć identyczną grubość poszczególnych plasterków, możesz użyć mandoliny.
- W głębokiej patelni podsmaż pietruszki na oliwie przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- W tym czasie pozostałe pomarańcze okrój nożem ze skórki i albedo, po czym wykrój cząstki.
- Wlej do pietruszek sok z pomarańczy i gotuj, aż zmiękną. Na ostatnich kilka minut możesz przykryć patelnię pokrywką, by nie odparowało za dużo soku.
- Dopraw pietruszki tonką i gałką, po czym dodaj wykrojone wcześniej cząstki pomarańczy. Gotuj całość jeszcze przez chwilę.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj rozgnieciony w moździerzu pieprz i posiekane listki mięty (najmniejsze listki odłóż).
- Porcje pietruszki oprósz posiekanymi orzechami i kilkoma listkami mięty. Przed podaniem skrop miodem.