Pietruszka w pomarańczach.

Jeżeli, podobnie jak ja, dostrzegasz w pietruszce kulinarny potencjał, na pewno znasz już przepis na niezwykłe pietruszki Vichy. Dzisiejszy pomysł z poprzednim łączy jedno: pietruszki znów grają pierwsze skrzypce!

Pietruszki duszone w soku z pomarańczy to patent, który z powodzeniem sprawdzi się też w odniesieniu do marchewek (ZOBACZ) czy selera, pokrojonego w dość drobną kostkę. Choć pomarańcze i sok z pomarańczy łączy się zwykle z marchewką, warto spróbować wariantu z pietruszką. Przekonasz się, że takie połączenie zagra równie dobrze!

Tak przyrządzone pietruszki traktujemy jako samodzielne warzywne danie, a w mniejszej porcji sprawdzą się nawet w roli nietypowego deseru. 

Uwagi:

  • W razie potrzeby użyj innego pieprzu, postaraj się wybrać jak najbardziej aromatyczny,
  • Tonkę możesz zastąpić odrobiną cynamonu albo kardamonu,
  • Gotowa pietruszka ma być miękka, ale powinna pozostać zwarta – lepiej, by była nieco al dente aniżeli rozgotowana (warzywa mają być smaczne, a nie miękkie).

Czytaj też:

Pietruszka w pomarańczach

Pietruszka w pomarańczach

Pietruszka w pomarańczach

Pietruszka w pomarańczach

Pietruszka w pomarańczach

Pietruszka w pomarańczach – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 1 kg pietruszki
  • 8 pomarańczy i 2 limonki na sok (z takiej ilości uzyskałem ok. 900 ml soku); same pomarańcze też będą OK
  • 4 pomarańcze jako dodatek do pietruszek (filetowane cząstki owoców)
  • garść listków świeżej mięty
  • po pół tonki i gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu Cubeba
  • garść orzechów pecan (orzechy włoskie lub laskowe sprawdzą się równie dobrze)
  • 2 łyżeczki miodu (u mnie: z cynamonem)
  • trochę oliwy extra vergine

Pietruszka w pomarańczach – PRZEPIS:

  1. Używając robota kuchennego Magimix z przystawką do cytrusów wyciśnij sok z pomarańczy i limonek. Uzyskasz ok. 900 ml soku pomarańczowego, a w przepisie użyjesz ok. 700 ml.
  2. Obrane ze skórki pietruszki posiekaj w cienkie plasterki. Najgrubsze końcówki pietruszek możesz posiekać w półplasterki. Jeżeli chcesz osiągnąć identyczną grubość poszczególnych plasterków, możesz użyć mandoliny.
  3. W głębokiej patelni podsmaż pietruszki na oliwie przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  4. W tym czasie pozostałe pomarańcze okrój nożem ze skórki i albedo, po czym wykrój cząstki.
  5. Wlej do pietruszek sok z pomarańczy i gotuj, aż zmiękną. Na ostatnich kilka minut możesz przykryć patelnię pokrywką, by nie odparowało za dużo soku.
  6. Dopraw pietruszki tonką i gałką, po czym dodaj wykrojone wcześniej cząstki pomarańczy. Gotuj całość jeszcze przez chwilę.
  7. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj rozgnieciony w moździerzu pieprz i posiekane listki mięty (najmniejsze listki odłóż).
  8. Porcje pietruszki oprósz posiekanymi orzechami i kilkoma listkami mięty. Przed podaniem skrop miodem.

Pietruszka w pomarańczach

Pietruszka w pomarańczach

Pietruszka w pomarańczach