Pietruszki Vichy.
Pietruszki gotowane w maśle i miodzie to wariacja na temat wspaniałego przepisu na marchewki Vichy. Co ciekawe, dziś już wcale nie mam pewności, czy przypadkiem wersja z pietruszkami nie smakuje mi bardziej niż klasyczna. Najlepiej ugotuj obydwie i przekonaj się sam/-a.
Pietruszki przygotowałem praktycznie tak samo, jak wcześniej marchewki. Różnica polega na tym, że pokroiłem je w mniejsze, zgrabne kawałki (w różnym kształcie, ale podobnej wielkości). Jeżeli dysponujesz młodziutkimi pietruszkami sprzedawanymi na pęczki (z natką), możesz użyć ich w całości. Do pietruszek Vichy dodałem też moje ulubione zioła (w tym rzecz jasna kolendrę, ale jeżeli wolisz spokojnie możesz zastąpić ją natką pietruszki), które dodatkowo wzbogacają smak.
Pietruszki Vichy to bardzo proste danie, a jedyne o czym warto pamietać, to by nie przesadzić z ilością wody na patelni – musi wygotować się do końca, pozostawiając warzywa miękkie, a jednocześnie lekko al dente. Wypróbuj koniecznie!
Pietruszki Vichy – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 500 g pietruszki
- ok. 600-650 ml wody
- 1 kopiasta łyżka miodu (tu: gryczany)
- 4 łyżki ghee lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka pieprzu Red Kampot, roztartego w moździerzu (albo innego czerwonego pieprzu)
- garść listków kolendry
- 3 gałązki świeżego oregano
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- szczypta soli
Pietruszki Vichy – PRZEPIS:
- Do szerokiej i głębokiej patelni (lub płaskiego rondla) wrzuć pietruszki obrane ze skórki i pokrojone w nieduże kawałki. Młodych, ładnych i świeżych pietruszek nie trzeba obierać ze skórki – wystarczy je wyszorować. Młode niewielkie sztuki możesz pozostawić w całości.
- Wlej na patelnię wodę i zagotuj, dodaj sól. Lepiej, by na patelnię wlać na początku mniej wody niż zbyt dużo. Jeśli woda wygotuje się, nim pietruszki zdążą zmięknąć, możesz dolać jej więcej, natomiast dodanie wody w nadmiarze na samym początku może skutkować niepożądanym rozgotowaniem warzyw.
- Zmniejsz ogień z dużego na średni, dodaj ghee lub masło klarowane oraz miód.
- Gotuj do momentu, aż cała woda odparuje (ok. 30 minut), a na patelni powstanie glazura z masła i miodu.
- Dodaj pieprz, wymieszaj, po czym przez chwilę podduś pietruszkę, by kawałki dokładnie pokryły się glazurą.
- Przełóż pietruszki na talerz, a na zdjętą z ognia patelnię dodaj posiekane listki kolendry i listki oregano. Połącz je z sosem na patelni, po czym polej nim marchewki. Całość posyp listkami tymianku.