Pikantny jogurt buraczany.

Pikantny jogurt buraczany to bardzo prosty pomysł, który zaskakuje niezwykle bogatym smakiem. Nie od dziś wiadomo, że nabiał i buraki to świetne połączenie, które sprawdza się choćby w klasycznym buraczanym chłodniku czy we wszelkiego rodzaju sałatkach, z popularnym zestawieniem pod tytułem burak plus feta na czele. 

Łagodny, kremowy jogurt grecki i słodkie buraki tworzą naprawdę doskonały duet. Pikantny jogurt zmiksowany z pieczonym burakiem możesz traktować jak rodzaj chłodnika albo nawet pastę do chleba lub jego bezglutenowych zamienników. Możesz też – tak jak ja – podejść do tematu nieco inaczej, tworząc wiosenną kompozycję z ziół, listków i kwiatów jadalnych, które akurat masz pod ręką. Całość wygląda elegancko, a smaku dodają tu jeszcze czarnuszka i olej z orzechów brazylijskich.

Uwagi:

  • Buraki piekę w całości, więc trwa to dość długo (w razie potrzeby możesz upiec je dzień wcześniej). Możesz również obrać je ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i w takiej postaci wstawić do piekarnika – w ten sposób upieką się znacznie szybciej
  • Jeżeli uprawiasz zioła w ogrodzie czy na tarasie, pozwól im zakwitnąć. Kwiatki musztardowca, kocimiętki, tymianku i innych ziół to bardzo fajny sezonowy dodatek do sałatek, który możesz mieć całkiem za free 🙂
  • Jeżeli chcesz przygotować wersję wegańską, po prostu zamień jogurt grecki na wegański jogurt kokosowy

Pikantny jogurt buraczany

Pikantny jogurt buraczany

Pikantny jogurt buraczany

Pikantny jogurt buraczany – SKŁADNIKI:

Jogurt

  • ok. 350-400 g jogurtu greckiego
  • 500 g buraków, upieczonych
  • 3 gałązki mięty
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • kopiasta łyżeczka czarnej gorczycy, roztartej w moździerzu
  • łyżeczka kolendry, roztartej w moździerzu
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu

Dodatki

  • kilka szczypt czarnuszki
  • 2 kwiaty cukinii (żeńskie, czyli z małymi cukinkami)
  • 3-4 listki nasturcji
  • kilka listków musztardowca
  • 3-4 listki amarantusa
  • kilka listków rukwi wodnej
  • gałązka kocimiętki z kwiatkami (fioletowe kwiatki widoczne na zdjęciach)
  • kilka gałązek kwiatów musztardowca (żółte kwiatki widoczne na zdjęciach)
  • gałązka mięty
  • domowy olej z orzechów brazylijskich tłoczony na zimno (albo oliwa extra vergine)

Pikantny jogurt buraczany – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Umyte i nieobrane buraki w całości przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika na 2 godziny.
  3. Ostudzone buraki obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do blendera. Używam blendera molekularnego Wartmann z funkcją próżni*.
  4. Dodaj jogurt, listki z trzech gałązek mięty oraz przyprawy.
  5. Na dno dowolnego płaskiego naczynia (talerz, półmisek, blaszka) wyłóż jogurt buraczany.
  6. Posyp czarnuszką i ułóż kwiaty cukinii, listki oraz zioła. Całość skrop olejem z orzechów tłoczonym na zimno (albo oliwą extra vergine) i posyp kwiatkami musztardowca oraz kocimiętki.

*Blendowanie próżniowe polega na tym, że po wrzuceniu składników do kielicha blendera, a przed ich zmiksowaniem, z kielicha odsysa się tlen, tworząc próżnię. Świeże składniki miksowane w takich warunkach zachowują pełnię składników odżywczych, a dodatkowo mogą być dłużej przechowywane. Przekłada się to także na bardziej intensywny i pełniejszy kolor miksowanych warzyw i owoców. Smoothies, zupy i sosy z blendera próżniowego są nie tylko wyraźnie mniej napowietrzone, a przez to smaczniejsze, ale też mają mocniej nasyconą barwę. Więcej przeczytasz o tym we wpisie o blenderach wysokoobrotowych z funkcją próżni.

Pikantny jogurt buraczany

Pikantny jogurt buraczany

Pikantny jogurt buraczany

Pikantny jogurt buraczany

Pikantny jogurt buraczany