Pikantny jogurt buraczany.
Pikantny jogurt buraczany to bardzo prosty pomysł, który zaskakuje niezwykle bogatym smakiem. Nie od dziś wiadomo, że nabiał i buraki to świetne połączenie, które sprawdza się choćby w klasycznym buraczanym chłodniku czy we wszelkiego rodzaju sałatkach, z popularnym zestawieniem pod tytułem burak plus feta na czele.
Łagodny, kremowy jogurt grecki i słodkie buraki tworzą naprawdę doskonały duet. Pikantny jogurt zmiksowany z pieczonym burakiem możesz traktować jak rodzaj chłodnika albo nawet pastę do chleba lub jego bezglutenowych zamienników. Możesz też – tak jak ja – podejść do tematu nieco inaczej, tworząc wiosenną kompozycję z ziół, listków i kwiatów jadalnych, które akurat masz pod ręką. Całość wygląda elegancko, a smaku dodają tu jeszcze czarnuszka i olej z orzechów brazylijskich.
Uwagi:
- Buraki piekę w całości, więc trwa to dość długo (w razie potrzeby możesz upiec je dzień wcześniej). Możesz również obrać je ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i w takiej postaci wstawić do piekarnika – w ten sposób upieką się znacznie szybciej
- Jeżeli uprawiasz zioła w ogrodzie czy na tarasie, pozwól im zakwitnąć. Kwiatki musztardowca, kocimiętki, tymianku i innych ziół to bardzo fajny sezonowy dodatek do sałatek, który możesz mieć całkiem za free :-)
- Jeżeli chcesz przygotować wersję wegańską, po prostu zamień jogurt grecki na wegański jogurt kokosowy
Pikantny jogurt buraczany – SKŁADNIKI:
Jogurt
- ok. 350-400 g jogurtu greckiego
- 500 g buraków, upieczonych
- 3 gałązki mięty
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- kopiasta łyżeczka czarnej gorczycy, roztartej w moździerzu
- łyżeczka kolendry, roztartej w moździerzu
- duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
Dodatki
- kilka szczypt czarnuszki
- 2 kwiaty cukinii (żeńskie, czyli z małymi cukinkami)
- 3-4 listki nasturcji
- kilka listków musztardowca
- 3-4 listki amarantusa
- kilka listków rukwi wodnej
- gałązka kocimiętki z kwiatkami (fioletowe kwiatki widoczne na zdjęciach)
- kilka gałązek kwiatów musztardowca (żółte kwiatki widoczne na zdjęciach)
- gałązka mięty
- domowy olej z orzechów brazylijskich tłoczony na zimno (albo oliwa extra vergine)
Pikantny jogurt buraczany – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Umyte i nieobrane buraki w całości przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika na 2 godziny.
- Ostudzone buraki obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do blendera. Używam blendera molekularnego Wartmann z funkcją próżni*.
- Dodaj jogurt, listki z trzech gałązek mięty oraz przyprawy.
- Na dno dowolnego płaskiego naczynia (talerz, półmisek, blaszka) wyłóż jogurt buraczany.
- Posyp czarnuszką i ułóż kwiaty cukinii, listki oraz zioła. Całość skrop olejem z orzechów tłoczonym na zimno (albo oliwą extra vergine) i posyp kwiatkami musztardowca oraz kocimiętki.
*Blendowanie próżniowe polega na tym, że po wrzuceniu składników do kielicha blendera, a przed ich zmiksowaniem, z kielicha odsysa się tlen, tworząc próżnię. Świeże składniki miksowane w takich warunkach zachowują pełnię składników odżywczych, a dodatkowo mogą być dłużej przechowywane. Przekłada się to także na bardziej intensywny i pełniejszy kolor miksowanych warzyw i owoców. Smoothies, zupy i sosy z blendera próżniowego są nie tylko wyraźnie mniej napowietrzone, a przez to smaczniejsze, ale też mają mocniej nasyconą barwę. Więcej przeczytasz o tym we wpisie o blenderach wysokoobrotowych z funkcją próżni.
hehe, w przepisie jest napisane: Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki
chyba chodziło o obranie buraków :)
Tak, dzięki za czujność!