• CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • Owoce: truskawki, morele, śliwki, figi, winogrona zielone i czerwone, gruszki
  • świeży tymianek
  • gorgonzola
  • mozzarella
  • oliwa extra vergine
  • suszona morwa
  • suszone jagody goji
  • zielony pieprz w zalewie
  • orzechy włoskie
  • suszone jagody
  • migdały
  • świeże liście mięty

Przepis na kilka wersji pizzy z owocami: z figami, winogronami, gruszkami, śliwkami, morelami i truskawkami.

Do wyboru do koloru.

Pizze z owocami są świetne zwłaszcza w połączeniu z pieprzem czy wyrazistą gorgonzolą. Zaproponowałem tu kilka wersji, które możecie dowolnie modyfikować. Warto zakombinować z poszczególnymi dodatkami po swojemu.

Moimi faworytami spośród opisanych poniżej są dwie pizze: z figami oraz z gruszkami. Od nich polecałbym zacząć 🙂

Pamiętajcie, że truskawki puszczą trochę soku, w związku z czym ciasto będzie bardziej miękkie niż w przypadku pozostałych wariantów.

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. W tym czasie przygotujcie owoce (usuńcie z nich, odpowiednio, pestki lub gniazda nasienne), zalejcie migdały wrzątkiem i usuńcie z nich skórkę.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na sześć części, każdą z nich rozwałkujcie na mały cienki placek.

5. Przygotujcie poszczególne pizze.

Moje propozycje:

– 2 spore figi (rozerwane palcami na mniejsze kawałki) + zielony pieprz + gorgonzola + listki tymianku

Pizza z owocami L_08

Pizza z owocami L_20

Pizza z owocami L_21

Pizza z owocami L_09

– trochę winogron przekrojonych na połówki + suszone jagody + orzechy włoskie + gorgonzola

Pizza z owocami L_18

Pizza z owocami L_14

– pokrojona w plastry połowa gruszki + suszona morwa + suszone jagody goji + gorgonzola + listki tymianku

Pizza z owocami L_24

Pizza z owocami L_31

Pizza z owocami L_28

– 1-2 duże śliwki + grubo posiekane blanszowane migdały + tymianek + mozzarella

Pizza z owocami L_23

Pizza z owocami L_30

Pizza z owocami L_25

– 2-3 morele (rozerwane palcami na mniejsze kawałki) + orzechy włoskie + mozzarella + tymianek + listki mięty

Pizza z owocami L_02

Pizza z owocami L_07

Pizza z owocami L_04

– kilka truskawek pokrojonych w plastry + zielony pieprz + mozzarella + listki mięty

Pizza z owocami L_01

Pizza z owocami L_06

6. Pizze pieczcie po dwie na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 6-8 minut. Używam górnej i dolnej grzałki, dolną wyłączam po 2-4 minutach. W przypadku bardziej wilgotnych owoców (jak truskawki czy morele) pizze można piec od dołu przez cały podany czas pieczenia.

7. Gotowe pizze skropcie oliwą i udekorujcie świeżymi listkami mięty.

Smacznego!