- CIASTO:
- 250 g włoskiej mąki pszennej 00
- 130 ml wody mineralnej
- 4 g suchych drożdży
- łyżka oliwy extra vergine
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- SOS i pozostałe składniki:
- puszka pomidorów (400 g)
- 1 ząbek czosnku
- kilka filecików anchois
- sól, pieprz
- 1/3 pęczka mięty
- trochę pimentonu (wędzonej papryki)
- 8 zielonych szparagów
- 3 jajka
- parmezan
- oliwa extra vergine
Szparagi i jajko to świetnie dobrana para. Do pizzy – wręcz idealna.
To druga wersja pizzy ze szparagami. Przepis na pierwszą znajdziesz pod poniższym linkiem:
Szparagi doskonale sprawdzają się w pizzy, a jednocześnie znakomicie komponują się z jajkami. Warto wypróbować ten przepis!
1. Przygotuj ciasto. Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Następnie, wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę i wyrób ciasto. Uformuj kulę, umieść ciasto w misce i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, wyrobić ciasto przy pomocy maszyny do chleba.
2. W międzyczasie przygotuj sos. Podsmaż posiekany czosnek i fileciki anchois, aż niemal całkiem się rozpuszczą. Dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem oraz listki mięty porwane na mniejsze kawałki. Podgrzej sos do momentu, aż zacznie się gotować. Dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając i rozgniatając pomidory łyżką.
3. W tym czasie ugotuj jajka na twardo.
4. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, odetnij główki, a łodygi posiekaj. Ugotowane jajka pokrój na cząstki.
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.
6. Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
7. Przełóż placki na blachy, wyłożone papierem do pieczenia, i odstaw na 15 minut.
8. Każdy placek posmaruj połową sosu i porozkładaj cząstki jajek. Posyp placki posiekanymi szparagami, dodaj główki szparagów. Posyp startym parmezanem (ilość według uznania) i skrop oliwą.
9. Wstaw pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom, na ok. 8-10 minut.
Smacznego!
Przed:
Po:
Wygląda cudnie!!! Najlepsze pizze to te na cienkim cieście.
Dopiero co robiłem pizzę ze szparagami z zeszłorocznego przepisu, a tu masz! Nowa:)
Ale apetycznie wygląda ta pizza! :) Też mam opiekacz do chleba Russell Hobbs, ale jeszcze nie próbowałam w nim wyrobić ciasta do pizzy. Z tego, co widać na zdjęciach wynika, że chyba nieźle sobie z tym radzi :)
Ale apetycznie wygląda ta pizza! :) Też mam ten opiekacz do chleba, ale jeszcze nie próbowałam w nim wyrobić ciasta do pizzy. Z tego, co widać na zdjęciach wynika, że chyba nieźle sobie z tym radzi :)
:-)