Placki z pomarańczami.

Gdy Ci zimno, gdy Ci źle, placki zjedz! 😉

Jeszcze jedne pyszne placki na zimową chandrę. Z podanych proporcji uzyskasz porcję ciasta na ok. 10 placków. Możesz je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – w każdym wydaniu smakują tak samo dobrze, a z miodem doprawionym cynamonem to już istna poezja!

Uwagi:

  • Mąka z organicznego fińskiego owsa jest tak smaczna sama w sobie, że ciasta nigdy nie dosładzam (z innych mąk też nie dosładzam, ale owsiana ma najbliżej do pszennej, dlatego podkreślam różnicę); placki są wystarczająco słodkie po skropieniu ich miodem,
  • Placki smażę pojedynczo na małej patelni, dzięki czemu łatwiej kontrolować ich wielkość i kształt.

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami – SKŁADNIKI ok. 9 – 10 placków:

  • 3 gorzkie czerwone pomarańcze (w praktyce są słodkie, tylko mniej intensywnie)
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • ok. 14 łyżek bezglutenowej mąki owsianej (Elovena)
  • gazowana woda mineralna
  • 3/4 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • pół ziarenka tonki roztartej w moździerzu lub trochę gałki muszkatołowej
  • olej kokosowy lub masło do smażenia
  • 2-3 łyżeczki miodu (tu: cynamonowy)

Placki z pomarańczami – PRZEPIS:

  1. Z wymieszanych jajek, mąki i gazowanej wody mineralnej przygotuj ciasto nieco gęstsze od naleśnikowego. Dodaj proszek do pieczenia i roztartą tonkę. Wymieszaj i odstaw. Jeżeli ciasto za bardzo zgęstnieje, tuż przed smażeniem dodaj do niego trochę wody i wymieszaj.
  2. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo, czyli białej błony między skórką a miąższem. Pokrój pomarańcze w ok. 1 cm plasterki.
  3. Placki smażę pojedynczo na małej patelni (średnica ok. 15 cm) o nieprzywierającej powierzchni. Na delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni ułóż plasterek pomarańczy i zalej go porcją ciasta, tworząc nieduży placek. Smaż z dwóch stron, przekładając placki na drugą stronę dopiero, kiedy spodnia warstwa dobrze się usmaży (w przeciwnym razie plasterek pomarańczy może oddzielić się od ciasta). 
  4. Placki podawaj skropione płynnym miodem, obowiązkowo ze szklanką świeżo wyciśniętego soku z cytrusów (pomarańcze, grejpfrut, kilka limonek – pycha!), a opcjonalnie z dodatkową porcją soczystej pomarańczy.

Sok z pomarańczy wyciskam rzecz jasna w Magimixie 🙂 Sprawdź promocje i RABATY JAK NIGDY!

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami

Placki z pomarańczami