- 250 g ricotty
- 2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 świeże figi
- 1 kwiat cukinii
- ok. 300 g małych buraczków
- garść suszonej miechunki
- 2-3 marakuje
- 1-2 łyżeczki syropu daktylowego
- trochę świeżych listków mięty
- sól różowa himalajska
Ricotta, figa, burak, miechunka i marakuja.
Figa z burakiem? Tak! A do tego świeża owcza ricotta i zawsze doskonała kwaskowata miechunka.
Świeża i soczysta figa bez trudu zaprzyjaźnia się z innymi dodatkami, takimi jak (dla niektórych być może mniej oczywisty) burak, również.
Jeśli nie masz pod ręką małych buraczków (pochodzących z pęczków mangolda, zwanego też botwiną), użyj zwykłego buraka, którego po upieczeniu i obraniu ze skóry pokrój na mniejsze kawałki.
Ricottę możesz rozsmarować na talerzu także z pominięciem jogurtu, a do sosu zamiast syropu daktylowego możesz użyć np. miodu.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Dokładnie wyszorowane buraczki włóż do naczynia do zapiekania. Skrop oliwą, dodaj sól i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 50-60 minut.
- Przełóż miechunkę do miseczki i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw.
- Przygotuj sos: przekrój marakuję na pół i łyżeczką przełóż miąższ na sitko. Przetrzyj miąższ nad miską, uzyskując gładki płyn bez pestek. Dodaj syrop daktylowy i wymieszaj.
- Przygotuj kwiat cukinii – odetnij cukinkę wraz z dolną częścią kwiatu. Usuń pręcik (jest gorzki) i porwij kwiat na mniejsze części.
- Ricottę wymieszaj z jogurtem i szczyptą soli. Rozsmaruj na dużym talerzu.
- Ułóż kwiaty cukinii i figi. Dodaj buraczki i odcedzoną, lekko odciśniętą miechunkę. Dodaj listki mięty i skrop wszystko sos.
Super ładne. Czym można zastąpić miechunkę?
Dzięki! Innymi suszonymi owocami, np. wiśniami, aronią, czarną porzeczką lub ewentualnie rodzynkami lub żurawiną (najlepiej samodzielnie suszoną, sklepowa jest mocno przesłodzona).
Facet, jak Ty to robisz u licha, że wszystko wygląda tu tak pięknie, cudnie, artystycznie? A jak przetestuje jakiś przepis, to smak zniewala i rodzina zachwycona?Chyba mamy bardzo, ale to bardzo podobne smaki
Szy, ja tradycyjnie z pytaniem spoza kategorii :) – ostatnio jadałam przepyszne carpaccio z buraczków. Może masz gdzieś przepis?
Nie mam, może kiedyś zrobię.
Oj spróbuj przy okazji :) ja talentu gastronomicznego nie mam, ale z chęcią korzystam ze sprawdzonych wzorów. A łażą za mną takie buraczki już ze dwa tygodnie….
Może, może… na pewno zauważysz:-)