Risotto z pieczoną dynią.

Dwa rodzaje risotto, które przyrządzam najczęściej, to risotto z dynią (jesienią i zimą) oraz risotto ze szparagami (wiosną, corocznie inaugurowaną otwarciem stołecznego gospodarstwa Majlertów). Dynia w risotto sprawdza się świetnie, a dzięki takim produktom, jak risotto z dynią The Green Woodpecker Trill na bazie włoskiego ryżu arborio i suszonych warzyw przygotujesz je dosłownie w 20 minut.

Produkty The Green Woodpecker Trill (kilka rodzajów risotto z grzybami / cukinią / szparagami / dynią, kilka rodzajów kaszotto, różne suszone grzyby) to proste zestawy w pełni naturalnych składników, które służą do samodzielnego przygotowania łatwych i szybkich, a jednocześnie pełnowartościowych posiłków. Nie mają one nic wspólnego z wynalazkami typu „risotto / kaszotto gotowe w 2 minuty”. Tu minut potrzebujesz nie dwóch, a około dwudziestu, ale w zamian otrzymujesz talerz pełen zdrowego, fajnego jedzenia, nad którym przed wprowadzeniem na rynek nie pastwił się sztab technologów żywności któregoś ze spożywczych koncernów. Oszczędzasz też czas: nie musisz oddzielnie kupować ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) ani niezbędnych warzyw; nie musisz obrabiać dyni ani zastanawiać się, jak spożytkować jej niewykorzystaną część. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kompletną porcję składników do risotto i, ewentualnie, użyjesz opcjonalnych dodatków, takich jak wino, masło, ser czy bulion, który w razie potrzeby spokojnie możesz zastąpić wodą.

Jeżeli – tak jak my – lubisz posiłki złożone z większej ilości warzyw i masz trochę więcej czasu, do risotto możesz upiec niewielką dynię, na przykład piżmową lub hokkaido. Pieczona dynia jest doskonałym dodatkiem do risotto. Po upieczeniu możesz pokroić ją na małe kawałki i pod sam koniec gotowania dodać do risotto, albo podać tak, jak proponuję w tym przepisie. Druga opcja sprawdza się świetnie – w prosty sposób uzyskujesz dzięki temu różne, choć kremowe struktury: gotowane dyniowe risotto i pieczoną dynię. Dynię możesz upiec z innymi przyprawami niż ja, ale zarówno łagodna mielona papryka, jak i ziele angielskie znakomicie pasują do całości.

Risotto z dynią, pieczarką i chilli ma fajną, wyraźnie ostrą nutę, więc dla kontrastu przełamałem ją sokiem z gorzkich pomarańczy i odrobiną miodu z mandarynki. Parmezan pięknie dopełnia danie (jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej, po prostu go pomiń – tak samo, jak miód – lub ewentualnie zastąp wegańskim „serem”). W tak przygotowanym risotto wyczujesz najpierw lekką słodycz, a chwilę później ostrość chilli.

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Pieczona dynia

  • 1 mały Butternut (dynia piżmowa)
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka łagodnej mielonej papryki (pimenton de Murcia)
  • pół łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • szczypta soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Risotto

Risotto z pieczoną dynią – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Dynię piżmową przekrój wzdłuż na pół i usuń łyżką gniazdo nasienne. Pokrój dynię wzdłuż na osiem kawałków. 
  3. Kawałki dyni włóż do miski, wlej trochę oliwy, dodaj przyprawy i wymieszaj dłońmi. 
  4. Przełóż kawałki dyni na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut. Jeżeli dynia upiecze się nim risotto będzie gotowe, pozostaw ją w ciepłym, wyłączonym piekarniku.
  5. Mniej więcej na 20 minut przed końcem pieczenia dyni zacznij przygotowywać risotto. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, po czym wsyp na patelnię risotto z dynią. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
  6. Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu.
  7. Gotuj risotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  8. Po zużyciu całego bulionu wlej na patelnię świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i gotuj, mieszając, aż ryż wchłonie płyn.
  9. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj świeżo starty Parmigiano Reggiano (lub inny podobny ser) i listki mięty. Dopraw risotto solą i, w razie potrzeby, pieprzem. 
  10. Przełóż risotto na talerze. Na wierzch każdej porcji wyłóż łyżkę miodu. Dodaj kawałek upieczonej dyni i podawaj.

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią