Risotto z pieczoną dynią.
Dwa rodzaje risotto, które przyrządzam najczęściej, to risotto z dynią (jesienią i zimą) oraz risotto ze szparagami (wiosną, corocznie inaugurowaną otwarciem stołecznego gospodarstwa Majlertów). Dynia w risotto sprawdza się świetnie, a dzięki takim produktom, jak risotto z dynią The Green Woodpecker Trill na bazie włoskiego ryżu arborio i suszonych warzyw przygotujesz je dosłownie w 20 minut.
Produkty The Green Woodpecker Trill (kilka rodzajów risotto z grzybami / cukinią / szparagami / dynią, kilka rodzajów kaszotto, różne suszone grzyby) to proste zestawy w pełni naturalnych składników, które służą do samodzielnego przygotowania łatwych i szybkich, a jednocześnie pełnowartościowych posiłków. Nie mają one nic wspólnego z wynalazkami typu „risotto / kaszotto gotowe w 2 minuty”. Tu minut potrzebujesz nie dwóch, a około dwudziestu, ale w zamian otrzymujesz talerz pełen zdrowego, fajnego jedzenia, nad którym przed wprowadzeniem na rynek nie pastwił się sztab technologów żywności któregoś ze spożywczych koncernów. Oszczędzasz też czas: nie musisz oddzielnie kupować ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) ani niezbędnych warzyw; nie musisz obrabiać dyni ani zastanawiać się, jak spożytkować jej niewykorzystaną część. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kompletną porcję składników do risotto i, ewentualnie, użyjesz opcjonalnych dodatków, takich jak wino, masło, ser czy bulion, który w razie potrzeby spokojnie możesz zastąpić wodą.
Jeżeli – tak jak my – lubisz posiłki złożone z większej ilości warzyw i masz trochę więcej czasu, do risotto możesz upiec niewielką dynię, na przykład piżmową lub hokkaido. Pieczona dynia jest doskonałym dodatkiem do risotto. Po upieczeniu możesz pokroić ją na małe kawałki i pod sam koniec gotowania dodać do risotto, albo podać tak, jak proponuję w tym przepisie. Druga opcja sprawdza się świetnie – w prosty sposób uzyskujesz dzięki temu różne, choć kremowe struktury: gotowane dyniowe risotto i pieczoną dynię. Dynię możesz upiec z innymi przyprawami niż ja, ale zarówno łagodna mielona papryka, jak i ziele angielskie znakomicie pasują do całości.
Risotto z dynią, pieczarką i chilli ma fajną, wyraźnie ostrą nutę, więc dla kontrastu przełamałem ją sokiem z gorzkich pomarańczy i odrobiną miodu z mandarynki. Parmezan pięknie dopełnia danie (jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej, po prostu go pomiń – tak samo, jak miód – lub ewentualnie zastąp wegańskim „serem”). W tak przygotowanym risotto wyczujesz najpierw lekką słodycz, a chwilę później ostrość chilli.
Risotto z pieczoną dynią – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Pieczona dynia
- 1 mały Butternut (dynia piżmowa)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1 łyżeczka łagodnej mielonej papryki (pimenton de Murcia)
- pół łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Risotto
- opakowanie (215 g) risotto z dynią, pieczarką i chilli The Green Woodpecker Trill
- ok. 800 ml bulionu warzywnego
- ok. 200 ml świeżo wyciśniętego soku z gorzkich czerwonych pomarańczy (albo zwykłych)
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 50 g Parmigiano Reggiano (świeżo starty, a jeżeli risotto ma być wegańskie – należy pominąć)
- mała garść listków świeżej mięty
- 2 łyżki miodu, po łyżce na porcję (używam miodu z kwiatów mandarynki Amodeo Carlo z Sycylii)
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
Risotto z pieczoną dynią – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Dynię piżmową przekrój wzdłuż na pół i usuń łyżką gniazdo nasienne. Pokrój dynię wzdłuż na osiem kawałków.
- Kawałki dyni włóż do miski, wlej trochę oliwy, dodaj przyprawy i wymieszaj dłońmi.
- Przełóż kawałki dyni na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut. Jeżeli dynia upiecze się nim risotto będzie gotowe, pozostaw ją w ciepłym, wyłączonym piekarniku.
- Mniej więcej na 20 minut przed końcem pieczenia dyni zacznij przygotowywać risotto. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, po czym wsyp na patelnię risotto z dynią. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
- Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu.
- Gotuj risotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- Po zużyciu całego bulionu wlej na patelnię świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i gotuj, mieszając, aż ryż wchłonie płyn.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj świeżo starty Parmigiano Reggiano (lub inny podobny ser) i listki mięty. Dopraw risotto solą i, w razie potrzeby, pieprzem.
- Przełóż risotto na talerze. Na wierzch każdej porcji wyłóż łyżkę miodu. Dodaj kawałek upieczonej dyni i podawaj.