Roślinne leczo z kurkami – wegańska uczta!
Nigdy nie ugotowałem mięsnego leczo, zawsze robię roślinne. O czym to świadczy? Na pewno o tym, że z warzywami jest mi nieporównanie bardziej po drodze. Mięsożerców i wszystkich innych oburzonych bezmięsnym, oszukanym leczo, przyrządzonym bez boczku i smalcu odsyłam do innych stron z klasyczną wersją tego słynnego węgierskiego klasyka, a wszystkich innych zapraszam do lektury. I do kuchni.
To mój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony przepis na pyszne roślinne leczo, w którym mięso zastępuję mięsistymi kurkami (lub innymi grzybami). Jest po prostu doskonałe!
Do roślinnego leczo warto podejść z należytą atencją, nie robiąc niczego na skróty – odpłaci się smakiem jak z bajki. Wszystkie warzywa oraz grzyby (długo) podsmażam i doprawiam osobno, po czym łączę je w jednym garnku. Podsmażanie papryki równocześnie z cukinią grozi tym, że będzie się ona gotować, nie smażyć, a nie o taki efekt tu chodzi. W braku kurek możesz użyć innych grzybów, nawet pieczarek – wcześniej jednak ładnie zrumień je na patelni. Używam różnych odmian papryk i cukinii, by gotowe danie miało więcej koloru i prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie. Gotując leczo, praktycznie zawsze używam pomidorów w całości (obranych ze skóry) i nie usuwam pestek – po pierwsze, szkoda mi ich marnować, a po drugie dzięki temu smak całości jest bogatszy. By sos nabrał odpowiednio gęstej konsystencji wystarczy zredukować go na patelni; część wody odparuje, a smak zyska na intensywności.
Jeżeli chodzi o przyprawy, kluczowy w leczo jest pimenton, czyli wędzona mielona papryka. Darzę tę przyprawę miłością absolutną i dodaję niemal do wszystkiego, a w leczo wędzona papryka jest po prostu niezbędna, ponieważ dodaje potrawie wyjątkowej głębi i jedynego w swoim rodzaju dymnego, wędzonego posmaku.
Gotowe leczo jest wspaniale aromatyczne, lśniące, gęste i tak sycące, że nie potrzeba tu żadnych dodatków. Ani ryżu, ani chleba, ani nic :-) Powtórzę to jeszcze raz: samymi warzywami naprawdę można się najeść!
Roślinne leczo z kurkami – SKŁADNIKI:
- 1 kg papryki (tu: 2 szt. żółte i 6 szt. Ramiro)
- 1,5 kg pomidorów malinowych
- 1 kg cukinii (tu: 2 szt. zielone oraz 1 szt. żółta)
- 2 duże białe cebule
- 500 g kurek (lub więcej)
- 2 kopiaste łyżeczki łagodnego Pimentonu (dulce)
- pół łyżeczki ostrego Pimentonu (picante)
- pieprz i sól roztarte w moździerzu
- garść natki pietruszki
- trochę świeżych ziół, np. majeranek lub tymianek
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia (używam słonecznikowego lub z pestek winogron)
Roślinne leczo z kurkami – PRZEPIS:
- Dokładnie oczyść kurki, po czym podsmaż je w dużej i głębokiej natłuszczonej patelni. Na koniec dopraw sporą ilością pieprzu. Gotowe przełóż do miski.
- W tym czasie w robocie kuchennym Magimix przy pomocy tarczy tnącej pokrój cebulę w piórka. Przełóż do miski.
- Przy pomocy przystawki Magimixa do frytek i kostek pokrój w kostkę cukinie oraz papryki. Warzywa przełóż do osobnych misek.
- W patelni po smażeniu kurek podsmaż na oleju papryki, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dopraw je łyżeczką łagodnego pimentonu i solą. Gdy papryka zmięknie, przełóż ją do garnka.
- Te same czynności powtórz z cukinią. Cukinię dopraw pieprzem (zamiast pimentonem). Gotową przełóż do garnka.
- W czasie smażenia warzyw obierz pomidory ze skórki i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na patelni podduś cebulę, a gdy zmięknie dodaj pomidory. Gotuj, co jakiś czas mieszając i rozgniatając łyżką kawałki pomidorów. W połowie gotowania dopraw sos obydwoma rodzajami pimentonu, solą i pieprzem. Gdy sos straci ok. 1/3 objętości i zgęstnieje, przełóż go do garnka.
- Przemieszaj warzywa w garnku wraz z sosem i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Dodaj kurki i gotuj 3-4 minuty. Na koniec zdejmij garnek z ognia, dodaj chlust oliwy, posiekaną natkę i odrobinę majeranku lub tymianku. Smacznego!
Doskonale!
Czy to leczo można przyrządzić dzień wcześniej?
Tak, oczywiście.