Rossini – koktajl truskawkowy doskonały na lato.

Skoro zachwyciło Was brzoskwiniowe Bellini na bazie Prosecco, Rossini też na pewno przypadnie Wam do gustu. Szczególnie w czerwcu – miesiącu najsłodszych soczystych polskich truskawek. Drink nazwano na cześć włoskiego kompozytora Gioacchino Antonio Rossini, mistrza stylu bel canto.

Rossini to truskawkowa wersja Bellini (klasycznego koktajlu z Prosecco i białych brzoskwiń), dlatego drink przygotowuje się w analogiczny sposób. Zblendowane na gładko owoce łączy się w wąskich wysokich kieliszkach (flûte à champagne) z szampanem lub cremantem.

Cremant (Brut) to bardzo smaczne francuskie wino musujące, wytwarzane metodą szampańską, odrobinę mniej bąbelkowe niż szampan. Nieco upraszczając można rzec, że cremant jest podtypem szampana, tyle że produkowanym w innych regionach niż Szampania (Champagne) z określeniem regionu pochodzenia. A to w szczególności Dolina Loary, Burgundia i Bordeaux. Wytrawny cremant to niezwykle przyjemne wino, które nie potrzebuje żadnej oprawy w postaci przekąsek, owoców, likierów czy deserów. Gdzie kupić dobry cremant? Na pewno w delikatesach z produktami z południa Europy albo online. Można też rozejrzeć się we francuskich supermarketach. Jeżeli ktoś chce namiary na nasze polskie źródło, niech odezwie się via email (kontakt@facetikuchnia.com.pl).

Szampan lub cremant sprawdzają się w Rossini doskonale. Obydwa alkohole są bardziej wytrawne niż Prosecco, dzięki czemu finalny rezultat smakuje jeszcze lepiej i jest zauważalnie mniej słodki niż Bellini. Tak czy owak, jeśli wolisz zrobić Rossini z Prosecco, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Cava czy nawet Txakoli też będą OK.

Rossini to bardzo wszechstronny koktajl, który sprawdza się w niemal każdej sytuacji. Podawaj go przez całe lato jako aperitivo albo deser. A najlepiej, jedno i drugie.

Im lepszych i bardziej dojrzałych truskawek użyjesz, tym smaczniejszy będzie gotowy drink. W sezonie na truskawki polecam przechowywać w lodówce większą porcję musu na zapas. Kieliszek Rossini sączony w ogrodzie o zachodzie słońca relaksuje naprawdę wspaniale :-)

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini – koktajl truskawkowy z bąbelkami – SKŁADNIKI:

  • truskawki na mus – dowolna ilość (minimum 500 g, u mnie odmiana Marmolada)
  • butelka Cremant dobrej jakości (750 ml) albo inne wino musujące
  • truskawka do dekoracji

Rossini – koktajl truskawkowy z bąbelkami – PRZEPIS:

  1. Wino schłódź w lodówce (najlepiej przez noc).
  2. Przygotuj mus z truskawek: umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksuj na idealnie gładki, jedwabisty mus. Używam wysokoobrotowego blendera próżniowego Wartmann*, który dzięki funkcji blendowania w próżni pozwala przygotować musy i koktajle bez zbędnej piany, a przede wszystkim dłużej zachować świeżość, smak, aromat i nasycony kolor miksowanych produktów. Mus z warzyw lub owoców zmiksowanych w Wartmannie ma doskonałą, jednolitą konsystencję.
  3. Gotowy mus – w zależności od czasu, jaki pozostał do podania drinków – przelej do miski i wstaw do zamrażarki (na 30 minut) albo do lodówki (na 60 minut). Mus pod wpływem chłodzenia lekko zgęstnieje.
  4. Schłódź kieliszki w lodówce lub zamrażarce.
  5. Przygotuj drinki. Wysokie kieliszki (flûte) napełnij do 1/4 pojemności musem z truskawek. Uzupełnij cremantem w proporcji 1 część truskawek na 3 części wina (czyli wlej wino mniej więcej do 3/4 pojemności kieliszka lub nieco więcej, w zależności od zamiłowania do bardziej wytrawnych drinków.
  6. Dokładnie wymieszaj przy pomocy długiej łyżeczki do drinków. Przed podaniem udekoruj plasterkiem truskawki, wrzuconym do drinka albo zaczepionym na krawędzi szkła. Podawaj od razu. Rossini to 100% letniego orzeźwienia!

Rossini

Rossini - koktajl truskawkowy

*Funkcja blendowania próżniowego to dodatkowa opcja w bardziej zaawansowanych blenderach wysokoobrotowych. Blendowanie próżniowe polega na tym, że po wrzuceniu składników do kielicha blendera, a przed ich zmiksowaniem, z kielicha odsysa się tlen, tworząc próżnię. Świeże składniki miksowane w takich warunkach zachowują pełnię składników odżywczych, a dodatkowo mogą być dłużej przechowywane. Przekłada się to także na bardziej intensywny i pełniejszy kolor miksowanych warzyw i owoców. Smoothies i zupy z blendera próżniowego są nie tylko wyraźnie mniej napowietrzone, a przez to smaczniejsze, ale mają również mocniej nasyconą barwę.

Użytkowanie blendera próżniowego jest bardzo proste: po napełnieniu kielicha blendera składnikami, które chcemy zmiksować, podłączamy do niego małą banalną w obsłudze pompkę (to białe urządzenie widoczne poniżej), którą odsysamy tlen, po czym używamy blendera w standardowy sposób, korzystając z wybranego programu. Pompka tworzy próżnię w ok. 30 sekund (im więcej składników i mniej pustej przestrzeni między nimi, tym szybciej).

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini - koktajl truskawkowy

Rossini - koktajl truskawkowy

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Wartmann.