Sałatka makaronowa ze szparagami – na letni obiad i do lunchboxa!
Sałatka makaronowa to doskonały patent na błyskawiczny i pyszny posiłek, a zarazem okazja, by spożytkować makarony z różnych otwartych paczek, od miesięcy zalegających po kuchennych szafkach. Makaron może być dowolny (klasyczny albo bezglutenowy), z jednym zastrzeżeniem: powinien być krótki, ponieważ takie makarony w sałatkach po prostu wygodniej się je. Tak czy owak, jeżeli chcesz użyć spaghetti czy tagliatelle, nic nie stoi temu na przeszkodzie.
Przepis jest bardzo prosty: do makaronu dodaję kilka lekkich roślinnych składników (szparagi, pomidorki, oliwki, zioła), oliwę extra vergine i przyprawy. Kilka minut i talerz zdrowego kolorowego jedzenia gotowy!
Sprawdź też inne przepisy na #SZPARAGI
Sałatka makaronowa ze szparagami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g bezglutenowego makaronu (u mnie: Rigatoni, może być dowolny inny, najlepiej krótki, jak penne, etc.)
- 500 g zielonych szparagów
- 400 g pomidorków koktajlowych (najlepiej w różnych kolorach)
- kilka łyżek oliwek Kalamata, wypestkowanych
- mała garść orzeszków pinii (cedrowe lub inne też będą OK)
- garść posiekanych listków mięty
- łyżka listków tymianku
- oliwa extra vergine
- duża szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
Sałatka makaronowa ze szparagami – PRZEPIS:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź pod zimną bieżącą wodą.
- W tym czasie ugotuj zielone szparagi (3 minuty od momentu włożenia szparagów do wrzątku).
- Przełóż makaron do dużej miski. Dodaj posiekane szparagi i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, a także oliwki, orzeszki pini, zioła i pieprz. Wymieszaj z oliwą i podawaj.
Taka sałatka, podobnie jak większość innych sałatek makaronowych, doskonale sprawdza się również jako posiłek z lunchboxa. Możesz przygotować od razu większą porcję i masz gotowy obiad do pracy na 2 dni.