• 1 główka sałaty batawii (albo innej zieleniny)
  • 2 czerwone cykorie
  • 4 jajka
  • 10-12 plasterków gravlaxa
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka łyżeczek dobrej musztardy (tu: musztarda z calvadosem)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta pimentonu lub mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • masło

Sałatka z batawii, gravlaxa, czerwonej cykorii i jajek sadzonych.

To prosta sałatka o nieco wielkanocnym charakterze. Ryba zawsze dobrze współgra z jajkami, a sałata i pyszna, lekko gorzkawa cykoria pasuje właściwie do wszystkiego, więc takie połączenie smaków to murowany sukces.

Jeśli nie dysponujesz sałatową batawią, możesz użyć innej zieleniny, np. sałaty rzymskiej, lodowej albo dowolnej innej, jak również rukoli, roszponki, etc.

Gravlax możesz przygotować według jednego z moich wcześniejszych przepisów (GRAVLAX). Ja użyłem tu łososia przygotowanego w sposób opisany TUTAJ. Jeśli wolisz, gravlaxa możesz zastąpić wędzonym łososiem dobrej jakości, ale moim zdaniem nie warto chodzić na łatwiznę. Poświęć chwilę i zdobądź się na więcej:-)

Sprawdź też inne przepisy z JAJKAMI oraz SAŁATKI.

Salatka z gravlaxem L_08

Salatka z gravlaxem L_06

PRZEPIS:

  1. Przygotuj gravlax według tego PRZEPISU.
  2. Dokładnie umytą i podzieloną na listki sałatę przełóż do miski. Dodaj cykorię podzieloną na listki. Wlej trochę oliwy, wymieszaj i rozłóż warstwę zieleniny na talerzu/talerzach.
  3. Na gorącą patelnię wrzuć trochę masła i wbij jajka. Posyp je solą, pieprzem, pimentonem i listkami tymianku. Smaż z jednej strony przez kilka minut, aż jajko ładnie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  4. Przełóż jajka na sałatę i dodaj cienkie plastry gravlaxa.
  5. Sałatkę polej sosem przygotowanym z musztardy, soku z połówki pomarańczy i niewielkiej ilości oliwy.

Salatka z gravlaxem L_07

Salatka z gravlaxem L_01

Salatka z gravlaxem L_04