- 1 kg surowego bobu (ok. 600 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- 100 g świeżego szpinaku
- 250 g sera morlacco del grappa
- oliwa exra vergine
- pieprz
- sól
Sałatka z bobu, szpinaku i sera morlacco del grappa.
Głównym bohaterem tej sałatki miał być oczywiście bób. Okazało się jednak, że o pierwsze miejsce na podium skutecznie zawalczył znakomity włoski ser morlacco del grappa.
Morlacco to craftowy, delikatny i sprężysty ser z północnych Włoch, wytwarzany z mleka krów rasy Burlina. Rozejrzyj się za nim np. w delikatesach i użyj w tej czy innej sałatce. Możesz też zastąpić go innym kremowym serem.
PRZEPIS:
- Wrzuć bób do osolonego wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj ok. 3 minut.
- Opłucz i wysusz szpinak.
- Ugotowany bób przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
- W misce wymieszaj szpinak, bób, porwany na kawałki ser, oliwę oraz pieprz.
Smacznego!
Jaka szkoda, ze sezon na bob już się kończy…
Uwielbiam ten ser:)
Pyszna micha:)
Pycha! Kiedy wreszcie pojawi się bób?