- 100 g świeżych liści botwinki
- pół pomelo
- 100 g sera brie Le Rustique
- limonka
- 2 łyżeczki miodu
Sałatka z brie, botwiny i pomelo.
Pomelo nie tylko dobrze pasuje do zieleniny (można użyć tu również szpinaku), ale także do wyrazistego smaku sera. Dzięki słodko-kwaśnemu dressingowi, sałatka nabiera dodatkowych nut smakowych.
PRZEPIS:
1. Umyte i wysuszone liście botwinki przełóż do miski.
2. Odetnij skórę z pomelo i dokładnie oczyść kawałki z błon, pozostawiając sam miąższ. Podziel owoc na mniejsze części i dodaj do miski.
3. Dołóż pokrojony na kawałki ser.
4. Przygotuj dressing z soku z limonki i miodu, a następnie polej nim sałatkę.
:) A gdzie teraz dostać botwinkę?
W makro jest zawsze ;-)
Tylko ciekawe skąd?:P Z jakiego kraju?
Z Włoch, jak zwykle ;-). Dla mnie to bez znaczenia, skoro ktoś to już zapakował w pudelka, wysłał do PL i wstawił na półkę, żal nie kupić.
Mrożonki Hortexu też mają daleko do świeżych warzyw, wyhodowanych tu i teraz, a przy okazji smakują paskudnie.
Fajny pomysł na pomelo, zawsze mam problem jak go użyć w kuchni
Pomelo do sałatki, super pomysł!
Pomelo my love
Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby dodać pomelo do sałatki;)
Jestem na tak