- 8 żeńskich kwiatów cukinii
- 5 młodych małych cukinek
- 2 fenkuły
- 2 limonki (albo cytryny)
- 1/2 pęczka bazylii
- trochę świeżego tymianku
- trochę natki fenkułu
- oliwa extra vergine
- sól
Świetna, lekka i bardzo odświeżająca sałatka z surowych kwiatów cukinii i młodych małych cukinek.
Cały sekret tej sałatki polega na krótkim zamarynowaniu warzyw (ZOBACZ) w sporej ilości soku z limonki (może być także cytryna, ale limonka doda całości zdecydowanie więcej świeżości), oliwie i szczypcie soli, która dodatkowo zmiękcza warzywa.
Oczywiście najlepiej wykorzystać w tym przepisie jak najmłodsze cukinie, które doskonale nadają się do jedzenia na surowo (nie mówiąc o fenkule), ale marynowanie naprawdę czyni cuda, zwłaszcza jeśli chodzi o kwiaty. Polecam!
PRZEPIS:
1. Cukinki pokrój w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw i wrzuć do miski.
2. Opłukane kwiaty cukinii odetnij od cukinek, przekrój wzdłuż na pół, usuń pręciki w kielichach kwiatów i dodaj do miski.
3. Do miski dodaj też pokrojone w cienkie paski cukinki odcięte od kwiatów.
4. Przekrój fenkuł wzdłuż na pół, wytnij twardą końcową część ze środka (w kształcie przypominającym trójkąt), cienko posiekaj i dodaj do miski.
5. Dodaj porwane listki bazylii i posiekaną natkę.
6. Wlej sok z dwóch limonek i sporo oliwy, dodaj sól, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by nie uszkodzić kwiatów i odstaw na 20-30 minut (ZOBACZ).
7. Przełóż na półmisek i zajadaj! :-)
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie, od dawna szukałam fajnego przepisu na surowe kwiaty, dzięki! Karola
Gdzie w Warszawie można kupić kwiaty cukinii?
W gospodarstwie Ludwika Majlerta http://www.majlert.pl, pozdrawiam
Takie sałatki uwielbiam, szkoda że zimą kwiaty cukinii są dostępne w tak astronomicznych cenach