Sałatka z cukinii.
Cukinia to przepyszne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo, które dodatkowo w sezonie jest niezwykle tanie i powszechnie dostępne. Warto korzystać z okazji i przyrządzać na jej bazie różne potrawy.
Możesz upiec na przykład włoski placek (farinatę) z cukinią, usmażyć placki z cukinii, przyrządzić z nią zapiekankę z ryżem, zapiekankę z jaglanką, lekkie zielone spaghetti, stir fry albo ratatouille, czyli prosty warzywny gulasz. Warto dodawać ją też do sałatek, które możesz nie tylko jeść w domu na śniadania czy kolacje, ale też zabierać do pracy w lunchboxie.
To prosta sałatka z cukinią w roli głównej. W miarę możliwości dodaj do sałatki różne rodzaje cukinii. Większą pokrój we wstążki jak spaghetti. Małe cukinki będą fajnie się prezentować w postaci plasterków, ale spokojnie możesz poprzestać tylko na paskach z klasycznej cukinii.
Sałatkę uzupełnia chrupiący, świeży fenkuł, pomidory oraz twardy dojrzewający ser z rozmarynem. Dobrze sprawdzi się tu także parmezan, pecorino, gorgonzola czy roquefort albo inny wyrazisty w smaku ser. Użyj takiego, jaki lubisz :-) A jeśli chcesz przygotować sałatkę w wersji wegańskiej, po prostu pomiń ser.
Cukinia w sałatce jest surowa – latem, w szczycie sezonu świeża, surowa cukinia jest bardzo smaczna. Polecam przekonać się do takiej wersji.
Sprawdź też inne przepisy z cukinią.
Sałatka z cukinii i pomidorów – SKŁADNIKI:
- 1 zwykła cukinia
- 2 małe podłużne cukinki
- 2 małe okrągłe cukinki
- 1 średni fenkuł (koper włoski)
- 1 zielony pomidor
- 1 czarny pomidor
- ok. 50 g rukoli (lub innych zielonych liści)
- ok. 50 g dobrego twardego dojrzewającego sera (tutaj: mega dobry ser z koziego mleka z rozmarynem – łomnicki z Koziej Łąki)
- 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- pieprz
Sałatka z cukinii i pomidorów – PRZEPIS:
- Cukinię umyj i pokrój na spaghetti. Używam do tego celu specjalnego ostrza do mandoliny, ale dobrze sprawdzi się też obieraczka do warzyw.
- Małe cukinki pokrój w cienkie plasterki.
- Pokrój cienko fenkuł.
- Dodaj rukolę (siekam ją grubo nożem, dzięki czemu wygodniej je się sałatkę).
- Dodaj sok z cytryny i oliwę, sporą szczyptę pieprzu i wymieszaj.
- Pomidory pokrój w cienkie plasterki i dodaj do sałatki.
- Przełóż sałatkę do salaterki lub wyłóż na talerze. Nie mieszaj sałatki zbyt intensywnie, ponieważ cienkie plasterki pomidorów są delikatne.
- Na wierzch sałatki dodaj trochę sera i skrop na koniec odrobiną oliwy.
Smacznego!
Przecudowna. No i wreszcie spróbował Pan serów z Koziej Łąki! Widzę, że smakowały. Bardzo mnie to cieszy :)
Dzięki! Bardzo smakowały, szkoda tylko, że nie są powszechniej dostępne. Chociaż z drugiej strony produkt, który staje się masowy, zawsze traci na jakości, więc może niech zostanie tak jak jest;-)