- 1 duża żółta cukinia (albo zielona)
- ok. 350 g fasolki szparagowej (tu: fioletowa)
- 6 kwiatów cukinii
- ok. 100 g musztardowca (albo rukoli)
- 1-2 papryczki chilli (w zależności od ostrości)
- 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
- 3 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
Sałatka z fasolki szparagowej i kwiatów cukinii.
To bardzo fajna, sezonowa sałatka przygotowana niemal w całości z surowych warzyw.
Użyłem fasolki szparagowej, która podczas gotowania (na parze) straciła swoją intensywnie fioletową barwę (ZOBACZ), ale ugotowana pozostała intensywnie zielona (bardziej niż zwykła zielona fasolka – ZOBACZ). Możesz oczywiście dodać do sałatki dowolną fasolkę – najważniejsze, by była świeża, chrupka i bezłykowa. Fasolkę warto gotować na parze – tak przygotowana zawsze smakuje najlepiej.
Cukinie i kwiaty cukinii lubię jeść na surowo – warto się do tego przekonać. Do tego porcja musztardowca, który w razie potrzeby możesz zastąpić np. rukolą oraz chilli dla podostrzenia smaku. Sałatkę możesz również uzupełnić świeżym ogórkiem albo rzodkiewką, ale nie przeładowuj jej nadmierną ilością składników.
PRZEPIS:
- Odetnij końcówki fasolki i potnij ją na mniejsze kawałki, mniej więcej długości kciuka.
- Ugotuj fasolkę na parze (ok. 10 minut). Do wrzącej i parującej wody wrzuć na początku listki laurowe i ziele angielskie. Dzięki temu fasolka uzyska piękny aromat.
- Ugotowaną fasolkę przełóż do zimnej wody (a najlepiej wody z lodem).
- Cukinię (sam miąższ bez pestek) pokrój obieraczką w paski, a następnie paski pokrój nożem w cienkie paski o szerokości makaronu tagliatelle. Możesz również użyć specjalnej obieraczki do makaronu z warzyw (ZOBACZ).
- Odetnij małe cukinki od kwiatów cukinii i pokrój je na ukos w plasterki. Odetnij dolną część kwiatu cukinii i usuń pręcik. Przepłucz kwiaty i dokładnie osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki.
- W dużej misce wymieszaj surowe cukinie (pokrojone w paski i plasterki), liście musztardowca, wystudzoną fasolkę, kwiaty cukinii, posiekane chilli, sok z cytryny i oliwę. W razie potrzeby dopraw pieprzem i ewentualnie solą (ja nie używam soli).
wyglada rewelacyjnie!
Kwiatów cukinii na surowo jeszcze nie próbowałam, czas się przekonać ;)
Zrobiłam z samą cukinią, bez kwiatów bo u mnie nie do zdobycia, sprzeczaliśmy się w rodziną przy stole o ostatnią porcję :)
Podałam do smażonej makreli, pasuje idealnie