• 1 duża żółta cukinia (albo zielona)
  • ok. 350 g fasolki szparagowej (tu: fioletowa)
  • 6 kwiatów cukinii
  • ok. 100 g musztardowca (albo rukoli)
  • 1-2 papryczki chilli (w zależności od ostrości)
  • 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
  • 3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego

Sałatka z fasolki szparagowej i kwiatów cukinii.

To bardzo fajna, sezonowa sałatka przygotowana niemal w całości z surowych warzyw.

Użyłem fasolki szparagowej, która podczas gotowania (na parze) straciła swoją intensywnie fioletową barwę (ZOBACZ), ale ugotowana pozostała intensywnie zielona (bardziej niż zwykła zielona fasolka – ZOBACZ). Możesz oczywiście dodać do sałatki dowolną fasolkę – najważniejsze, by była świeża, chrupka i bezłykowa. Fasolkę warto gotować na parze – tak przygotowana zawsze smakuje najlepiej.

Cukinie i kwiaty cukinii lubię jeść na surowo – warto się do tego przekonać. Do tego porcja musztardowca, który w razie potrzeby możesz zastąpić np. rukolą oraz chilli dla podostrzenia smaku. Sałatkę możesz również uzupełnić świeżym ogórkiem albo rzodkiewką, ale nie przeładowuj jej nadmierną ilością składników.

Salatka z kwiatami cukinii L_01

Salatka z kwiatami cukinii L_07

PRZEPIS:

  1. Odetnij końcówki fasolki i potnij ją na mniejsze kawałki, mniej więcej długości kciuka.
  2. Ugotuj fasolkę na parze (ok. 10 minut). Do wrzącej i parującej wody wrzuć na początku listki laurowe i ziele angielskie. Dzięki temu fasolka uzyska piękny aromat.
  3. Ugotowaną fasolkę przełóż do zimnej wody (a najlepiej wody z lodem).
  4. Cukinię (sam miąższ bez pestek) pokrój obieraczką w paski, a następnie paski pokrój nożem w cienkie paski o szerokości makaronu tagliatelle. Możesz również użyć specjalnej obieraczki do makaronu z warzyw (ZOBACZ).
  5. Odetnij małe cukinki od kwiatów cukinii i pokrój je na ukos w plasterki. Odetnij dolną część kwiatu cukinii i usuń pręcik. Przepłucz kwiaty i dokładnie osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki.
  6. W dużej misce wymieszaj surowe cukinie (pokrojone w paski i plasterki), liście musztardowca, wystudzoną fasolkę, kwiaty cukinii, posiekane chilli, sok z cytryny i oliwę. W razie potrzeby dopraw pieprzem i ewentualnie solą (ja nie używam soli).

Salatka z kwiatami cukinii L_02

Salatka z kwiatami cukinii L_06