Sałatka z fenkułu, cukinii i zielonego groszku.
Spaghetti z cukinii jest nie tylko doskonałym, a przy tym ultra lekkim zamiennikiem dla klasycznego makaronu, ale też znakomitą bazą sałatek, na przykład takich jak ta: z kopru włoskiego, cukinii i zielonego groszku. Skrój surową cukinię w cienkie paski lub tagliatelle, dodaj porcję innych warzyw, orzechy, aromatyczny dressing, świeże zioła i gotowe! Taki talerzyk to 100% wiosny w wiośnie!
Spróbuj też:
- Gofry zapiekane z harissą – jak pizza!
- Skrei ze spaghetti z cukinii
- Burrata z cukinią i kwiatami cukinii
- Bób z makaronem z cukinii
- Sałatka z cukinii i szparagów
- Croquetas Maxorata
- Idealny makaron z cukinii
- Wegańska tarta z makaronem z cukinii
Sałatka z fenkułu, cukinii i zielonego groszku – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- cukinia średniej wielkości
- fenkuł (koper włoski)
- ok. 400 g zielonego groszku (w strąkach)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 małe garście pistacji, niesolonych i nieprażonych
- mała garść listków świeżej mięty
- pęczek koperku
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- ocet z sherry (może być też sok z cytryny lub limonki)
- duża szczypta pieprzu roztartego w moździerzu
Sałatka z fenkułu, cukinii i zielonego groszku – PRZEPIS:
- Posiekaj fenkuł w cienkie plasterki. Najlepiej użyj do tego celu mandoliny.
- Przy pomocy magimixowej przystawki do cięcia warzyw we wstążki pokrój cukinię w cienkie wstążki przypominające spaghetti. Zajmuje to dosłownie chwilę!
- Przełóż fenkuł i cukinię do miski, wlej trochę octu, wymieszaj i odstaw.
- Wyłuskaj groszek i krótko blanszuj go na parze (przez ok. 3 minuty), a następnie przełóż do zimnej wody.
- W tym czasie dokładnie zmiksuj listki koperku z oliwą. Następnie przecedź ziołową oliwę przez sito o drobnych oczkach, uzyskując gładki i intensywnie zielony dressing.
- Do cukinii i fenkułu dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe oraz większość listków mięty i pieprz. Dodaj dressing i wymieszaj.
- Porcje sałatki ułóż na talerzach. Dodaj groszek, pistacje oraz kilka najładniejszych drobnych listków mięty. Całość skrop zielonym dressingiem.