Sałatka z grillowanej kukurydzy.

Znakomita letnia sałatka z grillowanej kukurydzy i kolorowych pomidorów różnych odmian. Świeża, grillowana kukurydza nabiera doskonałego, pełnego, nieco dymnego posmaku, i to nawet wtedy, gdy przyrządzisz ją nie na ogniu, a na zwykłej patelni grillowej. Używam patelni do grillowania, która nie wymaga natłuszczania, dlatego smażę kukurydzę na sucho. Świetnym dodatkiem do sałatki jest kiszony kumkwat, który wzbogaca całość, dodając odrobinę cierpkości i słonego smaku (kiszony kumkwat dorównuje słonością kiszonej cytrynie, dlatego nie używam tu więcej soli).

Sałatka z grillowanej kukurydzy

Sałatka z grillowanej kukurydzy

Sałatka z grillowanej kukurydzy  SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 3 kolby kukurydzy
  • kilka pomidorów różnych odmian, np. duży pomidor ananasowy (albo 2 małe), 2 zielone pomidory tygrysie, 2 zielone podłużne pomidory, 2 czerwone podłużne pomidory
  • 4 męskie kwiaty cukinii (na łodyżce) lub dowolne inne kwiaty jadalne (np. aksamitka, chabry, etc.)
  • kilka łyżek kiszonego kumkwatu (z tego przepisu), kiszona pomarańcza lub cytryna też będzie OK
  • trochę listków bazylii (u mnie: tajska bazylia)
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonego pieprzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka z grillowanej kukurydzy PRZEPIS:

  1. Obrane z liści, przepłukane i osuszone kukurydze usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Smaż każdą stronę kolby, obracając je, gdy ziarna zmienią kolor na ciemniejszy i zaczną ładnie się rumienić. Gotowe kukurydze odstaw na kilka minut, by trochę przestygły.
  2. W tym czasie pokrój pomidory i ułóż je na talerzach (możesz przemieszać różne kolory albo ułożyć je tak, jak na zdjęciu).
  3. Kiszone kumkwaty pokrój w plasterki i rozsyp na pomidorach, dodaj płatki kwiatów cukinii.
  4. Jeszcze ciepłe kolby kukurydzy okrój z ziaren ostrym nożem – oprzyj kolbę o dno dużej miski wyłożonej ręcznikiem papierowym (ręcznik stabilizuje kolbę) i zdecydowanymi cięciami okrój ją z ziaren z góry na dół.
  5. Do każdej porcji sałatki dodaj kukurydzę.
  6. Całość skrop oliwą, dodaj po kilka listków bazylii i oprósz roztartym w dłoniach różowym pieprzem.

Sprawdź też inne przepisy z kukurydzą w roli głównej.

Sałatka z grillowanej kukurydzy

Sałatka z grillowanej kukurydzy

Sałatka z grillowanej kukurydzy

Sałatka z grillowanej kukurydzy