• 100 g kokosowego ryżu
  • 3 garście rukoli
  • 10 suszonych bananów
  • 1 jabłko
  • mały pęczek kolendry
  • 1,5 limonki lub cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa extra vergine

Sałatka z kokosowego ryżu, jabłek i suszonych bananów.

Pomysł na tę sałatkę powstał pod wpływem impulsu, z potrzeby „zagospodarowania” porcji kokosowego ryżu, który przygotowywałem na potrzeby innego dania (ZOBACZ).

Wykorzystałem do niej wyłącznie składniki, które miałem tego dnia pod ręką – rukolę, kolendrę, suszone banany (bez cukru i innych dodatków, w 100% naturalne) oraz jabłka, które od jesieni do wiosny są u mnie podstawowymi owocami do konsumpcji.

Suszone banany, których tu użyłem, są bardzo smaczne, naturalnie słodkie i miękkie, ciekawie też wyglądają – mogą kojarzyć się w tej sałatce z cienkimi pasemkami grillowanego indyka.

 

Salatka ryz jablko L_01

PRZEPIS:

1. Przygotuj kokosowy ryż według TEGO przepisu.

2. Do miski dodaj rukolę, posiekaną kolendrę (łodyżki cienko, listki grubo), wystudzony ryż i posiekane podłużnie kawałki suszonych bananów.

3. Do miski wlej sok z połowy limonki. Pokrój jabłko w plastry, a następnie w słupki, wrzuć do miski z sokiem z limonki i wymieszaj. W ten sposób jabłko nie zbrązowieje.

4. Przygotuj dressing: w słoiku wymieszaj sok z 1 limonki, miód, porządny chlust oliwy, rozdrobnione ziele angielskie i startą gałkę muszkatołową.

5. Do sałatki dodaj jabłko wraz z sokiem z miski i dolej dressing. Wymieszaj całość i podawaj. Sałatkę możesz podać np. na dużym płaskim talerzu.

Smacznego!

Salatka ryz jablko L_08

Salatka ryz jablko L_03