- 100 g kokosowego ryżu
- 3 garście rukoli
- 10 suszonych bananów
- 1 jabłko
- mały pęczek kolendry
- 1,5 limonki lub cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa extra vergine
Sałatka z kokosowego ryżu, jabłek i suszonych bananów.
Pomysł na tę sałatkę powstał pod wpływem impulsu, z potrzeby „zagospodarowania” porcji kokosowego ryżu, który przygotowywałem na potrzeby innego dania (ZOBACZ).
Wykorzystałem do niej wyłącznie składniki, które miałem tego dnia pod ręką – rukolę, kolendrę, suszone banany (bez cukru i innych dodatków, w 100% naturalne) oraz jabłka, które od jesieni do wiosny są u mnie podstawowymi owocami do konsumpcji.
Suszone banany, których tu użyłem, są bardzo smaczne, naturalnie słodkie i miękkie, ciekawie też wyglądają – mogą kojarzyć się w tej sałatce z cienkimi pasemkami grillowanego indyka.
PRZEPIS:
1. Przygotuj kokosowy ryż według TEGO przepisu.
2. Do miski dodaj rukolę, posiekaną kolendrę (łodyżki cienko, listki grubo), wystudzony ryż i posiekane podłużnie kawałki suszonych bananów.
3. Do miski wlej sok z połowy limonki. Pokrój jabłko w plastry, a następnie w słupki, wrzuć do miski z sokiem z limonki i wymieszaj. W ten sposób jabłko nie zbrązowieje.
4. Przygotuj dressing: w słoiku wymieszaj sok z 1 limonki, miód, porządny chlust oliwy, rozdrobnione ziele angielskie i startą gałkę muszkatołową.
5. Do sałatki dodaj jabłko wraz z sokiem z miski i dolej dressing. Wymieszaj całość i podawaj. Sałatkę możesz podać np. na dużym płaskim talerzu.
Smacznego!
You made my day!
Świetny pomysł, zrobię to