Sałatka z musztardowca.
Sałatka z musztardowca, który nawet w donicy rośnie jak szalony. Koniecznie kup nasiona i wysiej go na balkonie, tarasie lub w ogrodzie. Warto!
Pikantnym smakiem musztardowca – czyli naszymi ulubionymi jadalnymi liśćmi – zachwycałem się niejeden raz, ale zawsze tylko tym kupionym od Majlertów, a w tym roku wreszcie znaleźliśmy czas, by zasiać więcej ziół we własnym ogrodzie. Zarówno nasiona najróżniejszych ziół, jak i duże podłużne plastikowe donice kosztują grosze, a wysianie musztardowca i podlewanie go raz na parę dni jest tak mało angażujące, że naprawdę nie wypada wymawiać się brakiem czasu. A kiedy już wyrośnie, smakuje lepiej niż wszystko inne. Fajnie jest zrobić sałatkę z pysznego, niepryskanego, samodzielnie wyhodowanego musztardowca, a dzięki temu, że zioła odrastają szybko i obficie, to coś więcej niż jednorazowa zabawa. W przyszłym sezonie na pewno zaopatrzę się w więcej nasion, ponieważ musztardowiec rośnie po prostu przepięknie, a jedyne, czego potrzebuje, to słoneczne stanowisko i wilgotne podłoże.
Musztardowiec, maliny, ser i migdały lub płatki migdałowe (albo grubo siekane orzechy). Zestaw idealny. Po prostu.
Uwagi:
- Jadalne są zarówno liście, jak i pędy musztardowca – możesz je jeść na surowo (w sałatkach), duszone, pieczone, dodawać do sosów i pesto, etc.,
- Liście musztardowca zawierają sporo kwasu foliowego, mikroelementów i sulforafanu, składnika typowego dla roślin kapustnych,
- Musztardowiec jest łatwy w uprawie, wyróżnia go krótki okres wegetacji (3 tygodnie), ma niewielkie wymagania i może rosnąć w każdej glebie, wystarczy zapewnić mu regularne nawadnianie i słoneczne stanowisko.
Sałatka z musztardowca – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 4 duże garście listków musztardowca
- trochę świeżych malin
- kilka plasterków dobrego dojrzałego sera (tu: Pecorino Maremmane)
- 3 łyżeczki płatków migdałowych
- 2 duże szczypty pieprzu (tu: nepalski Timur o wspaniałym, charakterystycznym cytrusowym i lekko cierpkim smaku)
- surowy olej z orzechów laskowych (tłoczony na zimno)
Sałatka z musztardowca – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- Opłucz i osusz listki musztardowca, rozłóż je na talerzach.
- Dodaj plasterki sera i maliny.
- Posyp porcje płatkami migdałowymi, skrop olejem orzechowym i dopraw pieprzem.